Az végrehajtó testülete, az Európai Bizottság kedden megawattóránként 275 eurós gázárplafont javasolt az európai referenciaértékként szolgáló holland tőzsdén kötött, havi előrehozott származtatott ügyletekre. (Egy euró 407,43 forint.) Ez az ár messze meghaladja azt a 121 eurót, amellyel kedden kereskedtek a földgázzal a TTF-en, és olyan magas, amilyen szinten csak rövid ideig tartózkodott augusztusban.

Germany,September,2022:,In,2022,,Numerous,Households,Will,Receive,A
Fotó: Shutterstock

Az árplafon 2023. január 1-jétől egy évig lenne érvényben – idézte a Reuters Kadri Simsont, az EU energiaügyi biztosát, aki megerősítette, a cél megvédeni az embereket és a vállalkozásokat a szélsőséges áremelkedésektől. A limitnél magasabb áron nem lehetne tranzakciót lebonyolítani a TTF-ben, ami segít elkerülni a szélsőséges volatilitást és a túlzott árakat. Az új eszköz automatikusan beavatkozna a gázpiaci folyamatokba, ha a holland TTF gáztőzsdén értékesített, legközelebbi lejáratú (front-month) határidős gázkontraktus elszámolási ára két héten keresztül meghaladja a 275 eurót megawattóránként és a TTF-árak a két héten keresztül, 10 egymást követő kereskedési napon 58 euróval magasabbak a cseppfolyósított gáz (LNG) referenciaáránál.

A mechanizmust gondosan úgy terveztük meg, hogy hatékony legyen, ugyanakkor ne veszélyeztesse az ellátásbiztonságunkat, az uniós energiapiacok működését és a pénzügyi stabilitást

 – tette hozzá
Az árak felső határának ötlete már hónapok óta megosztja az uniós országokat, olyannyira, hogy Brüsszel más ötletekkel is előállt helyette. A bizottság legújabb javaslatát csütörtökön vitatják meg a blokk 27 tagállamának energiaügyi miniszterei.

Az ellátásbiztonsági problémák elkerülése érdekében az árplafon csak egy határidős termékre (TTF legközelebbi lejárat jegyzése) korlátozódik, hogy a piaci szereplők továbbra is képesek legyenek kielégíteni a keresleti igényeket és földgázt beszerezni az azonnali piacon és a tőzsdén kívül.

Iránymutatást tett közzé az kezelésére az Európai Bizottság

Az EB szerint a kihívások összehangolt fellépést igényelnek.