Energia

A magyar kormány szerint a horvátok visszaélnek a monopolhelyzetükkel

Ha a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, akkor egy importútvonal marad, az Adria-kőolajvezeték, amely Horvátországból érkezik Magyarországra.

Jövőre két és félszeresére tervezi emelni az Adria kőolajvezeték tranzitdíját Horvátország, ami a magyar kormány szerint visszaélés a horvátok monopolhelyzetével. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában. A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgeti a horvát lépés miatt – olvasható az ATV oldalán

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az Európát sújtó válságok közül jelenleg az egyik legjelentősebb az energiaellátás válsága, a biztonságos energiaellátás veszélybe kerülése, hiszen abszolút másokra vagyunk ráutalva az energiaszállítások tekintetében 

– mondta Szijjártó.

Magyarország kőolajimportjának jelentős része a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik, amelyen az Oroszországból megvásárolt olaj Ukrajnán keresztül kerül tranzitálásra, és érkezik meg Magyarországra. Nekünk, ha a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, akkor egy importútvonalunk marad, az Adria-kőolajvezeték, amely Horvátországból érkezik Magyarországra. A probléma az, hogy az Adria-kőolajvezeték kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák és a cseh fogyasztás – fejtette ki a miniszter.

A külügyminiszter szerint 

a vezeték régóta esedékes kapacitásbővítésének elmaradása mellett súlyos probléma, hogy a horvátok, visszaélve a saját monopolhelyzetükkel, a jelenlegi tranzitdíjnak a két és félszeresét akarják elkérni a jövő évben.

Szijjártó Péter a műsorban elmondta: azt kérte, hogy vegyék fel az ülés napirendjére a horvátok által emelni tervezett tranzitdíj kérdését, szeretné világossá tenni az európai energiaügyi miniszterek előtt, hogy ez egy olyan helyzet, ahol az Európai Bizottságnak lépnie kell. 


 

Horvátország energiaválság tranzitdíj
Kapcsolódó cikkek