Közélet

Horvát miniszterelnök: Szerbia nem ülhet egyszerre két lovon

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök elmondta, hogy Szerbia az orosz kivételével bármilyen kőolajat szállíttathat magának Horvátországon keresztül.

Szerbia az orosz kivételével bármilyen kőolajat szállíttathat magának Horvátországon keresztül, és ha európai perspektívára vágyik, akkor nem ülhet egyszerre két lovon – mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök csütörtökön Prágában, az Európai Politikai Közösség első találkozója előtt.

Szerbia nem lehet az az ország, amely európai perspektíváról beszél, nagy előrelépésre számít, de mindeközben nem tart tiszteletben egyetlen, Oroszország elleni szankciót sem

– mondta a horvát kormányfő.

Szerb politikai vezetők az elmúlt napokban azzal vádolták Horvátországot, hogy azért lobbizik, hogy Szerbia ne kapjon mentességet a Janaf horvát kőolajvezetéken keresztül történő további orosz olajimportra.

Gas,Pipeline,,Flags,Of,Serbia,And,Russia,-,3d,Illustration, Gas pipeline, flags of Serbia and Russia - 3D illustration, Gas pipeline, flags of Serbia and Russia - 3D illustration
Fotó: Shutterstock

Az EU-tagállamok egyhangúlag megállapodtak az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról, amelyben egyebek között meghatározzák az orosz kőolaj maximális árát – írta a Hina horvát hírügynökség. Hozzátették, hogy 

az Európai Bizottság javasolta, hogy a nyugat-balkáni országok kapjanak ez alól felmentést, de olyan megállapodás született, hogy erre nincs szükség, mert szükségleteiket más forrásból is ki tudják elégíteni.

„Hagyjuk figyelmen kívül a korlátozást, hogy a Putyinnal kötött alku miatt Szerbiának továbbra is legyen olcsó orosz kőolaja, amely a horvát kikötőbe érkezik, és a Janaf szállítja Szerbiába?” – tette fel a kérdést Plenkovic, utalva Oroszország ukrajnai háborújára.  „Mik leszünk mi itt, valami hasznos hülyék?” – tette fel a kérdést a horvát kormányfő.

 

szankciós csomag gázszállítás Andrej Plenkovic
Kapcsolódó cikkek