Az otthonok korszerűsítésekor fontos a megfelelő klíma kiválasztása, ám a közvélemény-kutatások alapján a vásárlók többsége szinte vakon megbízik a klímaszerelőben, az ő javaslata alapján hoz döntést a típust illetően. A szektor szakértői szerint a szerelők olykor nem ismerik pontosan a végfelhasználók igényeit, pedig a kiválasztási folyamatot egy átfogó konzultációnak kellene megelőznie. Ezzel kiszűrhető például, hogy ha egy család első felindulásból csak hűtésre szeretné használni a klímát a nyári hőségben, később hiába gondolja meg magát, az általa megvásárolt eszköz állandó fűtésre nem lesz alkalmas télen. Ez már csak azért is fontos téma, mert az idei tél leghidegebb napjai következnek Magyarországon.

Air,Conditioner,In,Office.,Heating,And,Conditioning
Air Conditioner In Office. Heating And Conditioning
Fotó: Andrey Popov

„Sok hasonló esettel lehetett találkozni az kirobbanása óta, hiszen egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a hagyományos gázfűtésekkel szemben költséghatékonyabb hőszivattyús klímával fűteni” – mondta Antal Mihály, a Gree lakossági klímákért felelős műszaki vezetője.

A cég közleménye szerint ma már minden klíma képes fűteni is, a hőszivattyú elvet kihasználva,

azonban csak a téliesített vagy kifejezetten fűtésre optimalizált klímákat érdemes folyamatos fűtésre használni a hideg hónapokban.

Egyes klímák kiegészítő fűtésnek megfelelnek ősszel és tavasszal, de arra nem alkalmasak, hogy állandóan csak azokkal melegítsük fel a lakást. Ezek használata rövid távon a berendezés meghibásodását is okozhatja, hosszú távon pedig megrövidítik a klíma élettartamát.

Antal Mihály szerint a pontos típus meghatározásához érdemes sorba venni, hogy mely szempontok a legfontosabbak, ilyen lehet az energiahatékonyság, a zajszint vagy egyéb felszereltsége a berendezésnek.

„A hatékonyság szempontjából könnyű a berendezések összehasonlítása az úgynevezett SCOP és SEER szezonális hatékonysági mutatók alapján. Minél magasabb ez a mutató, annál magasabb energiaosztályba sorolják a berendezést, és az üzemeltetés során annál kisebb lesz a felhasznált energia, ezáltal az üzemeltetés költsége” – magyarázta a szakértő. Hozzátette, a zajszint vizsgálata szintén fontos lehet, ha a berendezés például hálószobába kerül, ahol esetleg éjszaka is üzemeltetni szeretnék. Ezeken felül rengeteg további tulajdonság lehet döntő szempont, akár a kinézet, akár a wifi funkció, amely segítségével bárhonnan vezérelhetővé válik a berendezés. Egyes modellek pedig kiemelten magas szintű levegőszűrő rendszerekkel vannak ellátva.

Ádám Mihály kiemelte:

akár háromszoros értékbeli különbség is lehet egy rosszul szigetelt és egy mai szabványoknak megfelelő szigetelésű lakás között, egy-egy berendezés pedig egészen másként funkcionál ezekben a különböző helyzetekben, az adott épület hővesztesége a meghatározó.

Az alul- és a felülméretezés egyaránt komoly problémákat okozhat: az előbbinél az invertertechnológia előnyei nem érvényesülnek, állandóan túlterhelt állapotban lesz, és nem fogja felfűteni az ingatlant a kívánt hőmérsékletre, az utóbbinál pedig a gép nem tudja felvenni azt az üzemállapotot, ahol hatékonyan tudna dolgozni, emiatt folyamatosan be- és kikapcsol, így energiát pazarol, és a lakás hőmérséklete nem lesz állandó.