Ukrajna az egyik első olyan ország, amely diverzifikálta a nukleáris üzemanyag-ellátást, így lemondhatott arról, hogy Oroszországtól vásároljon fűtőelemeket – hangsúlyozta Herman Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter Ukrajna azon gyártóüzemében, amelyben az ország atomerőművei által használt nukleáris fűtőelemek alkatrészei készülnek. Egyben bejelentette, hogy az amerikai partnereivel mielőbb elő kívánja állítani az ukrajnai atomreaktorokhoz megfelelő típusú üzemanyagot, hogy Oroszországot kiszorítsák a nukleáris üzemanyagok piacáról.

www.energoatom.com
A végső cél a teljes ukrajnai gyártás, az amerikai partnerrel.
Fotó: www.energoatom.com


Az Energoatom kitanulta a szakmát

A hírről Petro Kotin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető állami Energoatom elnöke számolt be Facebook-oldalán, aki a miniszterrel részt vett a március 16-i üzemlátogatáson. Mint írja, az Energoatom hamarosan végez az említett alkatrészek engedélyeztetésével, és még ebben az évben megkezdi az ipari méretekben való gyártásukat. Felidézte, hogy a társaság már két éve elsajátította a nukleáris üzemanyag gyártását. Gyártósorán a Westinghouse technológiájával készülnek majd az említett alkatrészek, amelyeket a Westinghouse svédországi gyárába, Västerösbe szállítanak, hogy ott felhasználják az Energoatom atomerőműveinek készülő nukleáris fűtőelemek előállításához. „Itt az ideje, hogy beindítsuk az atomreaktorok hőleválasztó szerelvényeinek kereteinek gyártását és beindítsuk a hazai gyártású nukleáris üzemanyag összeszerelő sorát” – jelentette ki Petro Kotin, aki terveiről már nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Jutna exportra is

A vállalat elnöke szerint három éven belül, azaz 2026-ban elindulhat a nukleáris üzemanyaggyártás teljes ciklusa Ukrajnában. Akkor már közel egészében belföldi előállítású alkatrészek felhasználásával készülnének az ukrajnai felhasználásra szánt fűtőelemek, azokat az alkatrészeket pedig, amelyeket akkor sem tudnak helyben előállítani, a partnerektől vásárolják meg. 

Petro Kotin szerint az Energoatom és stratégiai partnere, a Westinghouse idővel a szovjet típusú atomerőműveket üzemeltető államok, például Csehország, Szlovákia, Finnország és Bulgária alternatív nukleáris üzemanyag-szállítójává válhat.

Az Energoatom és a Westinghouse 2018 augusztusa óta működik együtt a nukleáris üzemanyagok előállítása terén. A Westinghouse Electric Sweden AB üzemanyag-kazettáinak gyártását 2019 és 2020 között szervezték meg, tavaly áprilisban pedig legyártották egyes alkatrészek azon első tételét, amelyet minősítés céljából a Westinghouse létesítményébe szállítottak.