Április 28-án indult a négy blokkal üzemelő Paksi Atomerőmű 3. blokkjának idei nagykarbantartása, amely miatt május 6-tól a 4. blokkot is leállítják, szakszóval leterhelik. 

Jön az idei fűtőelemcsere.
Fotó: Sóki Tamás / MTI

A munka során kicserélik a blokk kiégett fűtőelemeit is. A tevékenységet az erről közleményt kiadó Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folyamatosan felügyeli, amelynek hatósági felügyelete kiterjed a karbantartási és főjavítási tervekre, azok végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának ellenőrzésére. A folyamat végén az üzemeltetési feltételek és korlátok szerint indítják újra a blokkot, miután az OAH kiadta az ehhez szükséges indítási engedélyt.

Május 6-tól azért kell a 4. blokkot is leterhelni, mert a vízkivételi mű szivattyújának karbantartásához mind a két blokknak állnia kell. 

A 4. blokkot az üzemeltetési feltételek és korlátok szerint indítják újra. Ám lesz közben egy másik, rövid, 50 százalékos teljesítménycsökkentés is, de ezúttal az 1. blokkon. Május 1-jén hajnali 4 órától délután 17 óráig ugyanis villamos berendezés karbantartására kerül sor – erről az erőműtársaság adott hírt. Lényegében tehát csak a 2. blokkhoz nem nyúlnak a szakemberek a következő napokban.

És megint egy szabályozás

Április 27-én délután egy órán át 25 megawattal lejjebb csavarták az 1. blokkot, és 50 megawattal a 2.-t, mert a két egység úgynevezett menetrendesített leterhelésben vett részt – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Ez azt jelenti, hogy a leterhelésre előre egyeztetett módon, a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartása érdekében került sor. Ilyen intézkedésre az idén már többször volt, sőt, a múlt év végén is. A Paksi Atomerőművet mindazonáltal nem fel- és leterhelgetésekre, hanem folyamatos, nagy teljesítménnyel történő termelésre tervezték.