Néhány forintos literenkénti áremelkedést vetített előre a Világgazdaságnak július derekán a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára, Grád Ottó, ám beállt a krach: azóta – és már a Holtankoljak péntekre vonatkozó előrejelzésével számolva: 

a 95-ös benzin 39 forinttal, a normál gázolaj 51 forinttal drágult. Az új benzinár 588 forint, a gázolajár 577 forint lehet literenként.

tankolás
A gázolaj ára lassan utoléri a benzinét.
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

Már mindenképpen lassulni fog a drágulás, de most sajnos egyszerre jelentkezett két áremelő hatású tényező

– válaszolt lapunknak Grád Ottó. Az egyik az olajjegyzések növekedése, a másik a forint és a dollár árfolyamának változása. A Brent olaj jegyzése kilépett abból a 70–80 dolláros sávból, amelyben már több hónapja viszonylag stabilan tartózkodott, ennek oka a bejelentett termeléscsökkentés és a növekvő kínai igények voltak. Az így előálló piaci egyensúlytalanság miatt a Brent hordójának ára 85 dollárra emelkedett. Az utóbbi egy-két jegyzésnap adatai alapján úgy tűnik, hogy innen talán már nem nő tovább.

 

 

A fő kockázat a dollár töretlen erősödése

A legnagyobb gondot azonban az jelentette Grád szerint, hogy a 6-8 százalékos kőolajár-emelkedés mellett csaknem 10 százalékkal erősödött a dollár a forinthoz képest. A két hatás együtt óhatatlanul jelentős üzemanyag-dráguláshoz vezetett. A szakember ugyanakkor reméli, hogy a forint már nem gyengül tovább, és a Brent is marad a 85 dolláros szintjén. Kialakulhat egy újabb egyensúly, magasabb árszinten. A következő hetekben kockázatot elsősorban a forint árfolyamában érez, ott látható nagyobb instabilitás. 

 

Ha azonban megáll a forint gyengülése, akkor kisebb korrekcióktól eltekintve megállhat az üzemanyagok drágulása is. Olyantól már nem kell tartani, ami most megtörtént, vagyis hogy két hét alatt 40 forinttal dráguljon az üzemanyag. 

Augusztus végéig azért néhány forintos emelkedés azért még esélyes, de Grád Ottó hangsúlyozta: ehhez meg kell állnia a forint eddigi hirtelen gyengülésének.

Az ősz más kérdés, olyankor szezonális okokból már a gázolaj kerül többe, és a benzin kevesebbe, hiszen az ősz és a tél üzemanyaga a gázolaj. (A turizmushoz kapcsolódó autózások csökkennek, a mezőgazdasági munkák és a szállítások viszont nőnek – a szerk.) E változás közeledése már látszik a Holtankoljak előrejelzéseiből is. A MÁSZ főtitkára arra számít, hogy szeptemberben a gázolaj már drágább lesz a benzinnél.

Várhatóan még gyengül a forint

A hónap eleji nyersolajjegyzésárak alapján további benzináremelkedésre lehetett számítani, rövid idő alatt azonban nagyot fordult az olajpiac: míg néhány napja az irányadó Brent típus hordónkénti ára 86 dollár volt, mára 82–83 dollár közti árfolyamon zajlik a kereskedés. Mindez most a Fitch leminősítésére vezethető vissza, amely után a befektetők csökkentették a kockázatos eszközökben lévő kitettségeiket, és ez a kőolaj piacán is kisebb eladási hullámot váltott ki. A további árcsökkenés azonban egyelőre kevésbé valószínű, mivel szerdán este kiderült: egy hét alatt rekordmértékben – 17 millió hordóval – csökkent az Egyesült Államok stratégiai tartaléka, ilyen mértékű készletcsökkenésre pedig azóta nem volt példa, hogy az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége közli a heti adatokat.

A dollár-forint keresztárfolyam a 360-as szintet közelíti, ami egyértelműen kedvezőtlen az üzemanyagárak alakulására nézve (utoljára márciusban volt ilyen magasan a dollár árfolyama). Elemzők egyelőre nem számítanak fordulatra, a forint várhatóan tovább gyengül az euróval és a dollárral szemben is a következő napokban, mint írták, a magyar deviza folyamatosan veszít vonzerejéből, ahogy a jegybank csökkenti az effektív kamatlábat.