Júniusban ismét rekordra ugrott az Oroszországból származó olajimport, a feldolgozók annak ellenére folytatják a beszerzést, hogy csökken a többi irányadó olajfajtához képest kínált árengedmény. A pekingi vámhivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint összesen 10,5 millió tonnát importáltak a múlt hónapban, naponta 2,56 millió hordót. Ez 44 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Változatlanul Oroszország Kína első számú olajszállítója.
Fotó: AFP

Az év első hat hónapjában 53,61 millió tonna orosz olaj érkezett a világ második legnagyobb gazdaságába, 22 százalékkal több a tavalyinál. Oroszország változatlanul Kína első számú olajexportőre. Szaúd-Arábiából júniusban 7,92 millió tonnát, napi 1,93 millió hordót importáltak, ami havi bázison 12, éves összehasonlításban pedig mintegy 57 százalékos növekedés.

Elemzők pedig arra számítottak, hogy júniusban visszaesik a Szaúd-Arábiából származó olajimport, mert a szűkülő árrések miatt a kínai finomítók az orosz és más szállítókból származó olcsóbb nyersolajat keresik még azután is, hogy Rijád májusban 25 centtel csökkentette a júniusi rakodású Arab Light nyersolaj hivatalos eladási árát.

US-RUSSIA-OIL-04
Az oroszok is egyre drágábban adják az olajat.
Fotó: AFP

Az olajat egyébként az oroszok is drágábban adják. Bár a nyugati szankciók és az olajársapka következtében az ár alacsonyabb a többi nemzetközileg irányadó fajtáénál, az árengedmény egyre kisebb a növekvő kínai és jelentős indiai kereslet miatt. 

Az orosz ESPO fajtát márciusban még hordónként 8,5 dollárral kínálták olcsóbban a Brentnél, júniusban a különbség a Reuters tudósítása szerint 5,5 dollárra esett vissza. (Egy dollár 338 forint.) Az Ural típusú orosz olaj ára pedig augusztusi szállításra már átlépte a megszabott hordónkénti 60 dollárt.

A hírügynökség azt is megjegyezte, hogy 

a kínai finomítók közvetítőket használnak a szállításra és biztosításra annak érdekében, hogy elkerüljék a szankciósértést.

A kínai gazdaság lassulása ellenére nőtt a más forrásokból beszerzett olaj mennyisége is az elmúlt hónapban. A vámhivatal adatai szerint Malajziából a tavalyinál 133 százalékkal többet, napi 1,51 millió hordót importáltak – ezzel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett, hogy az országot gyakran használják közvetítőként az iráni és a venezuelai olaj vásárlásához.

A kétoldalú feszültségek ellenére éves alapon 354 százalékkal nőtt az amerikai olajexport Kínába. A harmadik negyedévben azonban Kína várhatóan jobban támaszkodik majd olyan alternatív forrásokra, mint Brazília, miután Oroszország és Szaúd-Arábia is a termelés visszafogását ígérte.