Újból egyeztettek az Energiaügyi Minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői. Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MANAP) alelnöke és Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke sikeresen tárgyaltak fontos kérdésekről – közölte a tárca Facebook-bejegyzésében hétfő este.

A háztartások többségének marad az energia éves szaldó elszámlása a napelemes rendszerüknél.
Fotó: Váli Miklós/MTI

A minisztérium közlése szerint a felek egybehangzóan sikeresnek értékelték a legutóbbi tárgyalást, aminek segítségével megállapodtak abban, hogy az éves szaldó elszámolás mindazoknak megmarad, akik igényüket szeptember 7-éig bejelentették, és ez alapján a háztartási napelemes rendszerüket 2025 végéig megépítik.

Az éves szaldó elszámolás megmarad minden háztartási méretű kiserőműre. 

Sőt a jelenlegi pályázaton nyertes lakossági beruházások szintén éves elszámolásban részesülhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át.

Tájékoztattak arról is, hogy a többi napelemet üzemeltető is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak.

Az Energiaügyi Minisztérium közölte azt is, hogy az Európai Bizottsággal újratárgyalja azt az uniós társfinanszírozású programot, amely alapján a részes felek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba.