A magyar Külügyminisztérium vezetője részt vesz a moszkvai orosz energiahéten (REW) – írj az orosz Vedomosztyi –, Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel pedig energetikai kérdésekről fog tárgyalni. A rendezvényt október 11–13-án tartják. 

Szijjártó Péter
Energiaügyekről tárgyal majd Moszkvában a miniszter.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közelgő látogatása kapcsán azt hangsúlyozta az orosz külügyminisztériumi közlemény, hogy 

„Magyarország ellátásbiztonsága az oroszországi szállításokon múlik. Együttműködésünk legfontosabb részének jelenleg az energetikai együttműködést tartjuk”. 

A Vedomosztyi emlékeztetett, hogy a tavalyi REW-n arról beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy Törökországban egy orosz gázellátási csomópontot kell létrehozni. Úgy értékelte, hogy az EU-ba szállított gázvolumen hiánya (az Északi Áramlat és az Északi Áramlat II. gázvezetékek károsodása és az utóbbiak elleni szankciók miatt) a Balti-tengerről a Fekete-tengerre kerülhet át.

A Gazprom és a magyar MVM CEEnergy 2021 szeptemberében két szerződést írt alá, amelyek összesen évi 4,5 milliárd köbméter szállítását írják elő 15 éven át. Ebből évi 3,5 milliárd köbméter Szerbián keresztül át jut Magyarországra a Balkán Áramlaton keresztül, amely a Török Áramlat gázvezeték folytatása, továbbá évi 1 milliárd köbméter Ausztria felől.

Az orosz gázt jelenleg csak két útvonalon exportálják az EU-ba. Az egyik az említett Török Áramlatnak a Bulgáriába vezető második ága, a másik az, amely egy ukrajnai gázmérő állomáson halad át. Viszont az évi 55 milliárd köbméter kapacitású Északi Áramlat és az évi 33 milliárd köbméter kapacitású Jamal–Európa vezeték nem üzemel.

Az idei Orosz Energiahét programját itt nézheti meg.