A magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése új csúcsra, 7441 megawattra emelkedett hétfőn délután – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Mavir Zrt.) a Facebook-oldalán kedden.

Pylons and power lines near to major electricity substation
Csúcsra járt az energiafogyasztás hétfőn.
Csúcsra járt az energiafogyasztás hétfőn. Fotó: Getty Images

A tartósan hideg időben, 4,1 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett január 22-én, fél órával napnyugta után, a 17.00 és 17.15 közötti negyedórában új történelmi szintre emelkedett a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése. Az ekkor regisztrált 7441 megawatt 45 megawattal haladja meg a 2022. január 25-én, csaknem napra pontosan két évvel ezelőtt mért előző rekordot, amelyet manusz 2,6 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett jegyeztek fel.

A heti időjárás-előrejelzés alapján a hét közepén enyhülés jöhet. 

Az olajradiátortól a kvarccsöves hősugárzóig: kiegészítő fűtési praktikák kemény fagyokra – videó

Zord időjárás esetén előfordulhat, hogy  kiegészítő fűtési megoldásokra van szükség: az olajradiátorok, a ventilátoros és a ventilátor nélküli hősugárzók – halogénes, kvarccsöves –, illetve az elektromos konvektorok közül lehet választani. A ventilátoros típusok gyorsan képesek kellemes hőmérsékletet biztosítani, az olajradiátor mellett pedig a felfűtött helyiség lassabban hűl le. Van olyan típus, amelyet a dizájnos kivitel miatt választanak, de az ár és a fogyasztás szempontja sem utolsó. Íme a kínálat.