BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a zöld autók száma Magyarországon – felpörgött a vállalati pályázat

Meglódult a környezetbarát közlekedés itthon, csak most májusban 2677 elektromos kocsit vettek nyilvántartásba. A szám növekedéséhez hozzájárult a februárban indult vállalati pályázat is.

Idén csúcsra jár az elektromos közlekedés térnyerése, köszönhetően annak, hogy 30 milliárd forintos keretösszeggel pályázat indult vállalatoknak arra, hogy zöld rendszámos autót szerezhessenek be – derült ki a Belügyminisztérium adataiból.

240523_dunaauto_020_VZ
Májusban 2677 elektromos autót vettek nyilvántartásba / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az eddigi számokból az látszik, hogy 

májusban 2677 gépkocsit láttak el világoszöld hatósági jelzéssel Magyarországon. Ennél magasabb adatot mindössze egyszer, márciusban mértek. 

Akkor 2920 darab kocsit regisztráltak. 

A tárca összesítése szerint az évtized elejéhez képest már hétszer több, 57 ezer tiszta és csendes e-autó közlekedik hazánkban. A jövő tavaszig elérhető kiíráson mostanáig mintegy 3100 cég igényelt összesen 14,4 milliárd forintot több mint 3700 klímakímélő gépjármű megvásárlásához. 

Eddig több mint ezer pályázónak ítéltek meg összesen 4,7 milliárd forint állami hozzájárulást. A program jóvoltából márciusban Európában a második, áprilisban a negyedik legnagyobb arányú volt a tisztán elektromos flotta hazai bővülése. 

A minisztérium kiemelte azt is, hogy a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásban az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is. Az elektromos járművek levegőszennyezés és zajterhelés nélkül használhatók, üzemeltetőik számára működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A kormány Zöld busz programja jóvoltából már 135 e-autóbusz közlekedik a budapesti agglomerációban és vidéki nagyvárosokban. A napokban bejelentett fejlemény, hogy a Klebelsberg Központ által elnyert, közel 2 milliárd forint támogatás révén huszonkilenc településen mintegy félszáz elektromos iskolabusz szolgálhatja majd a diákok kényelmét és szemléletformálását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.