Megjelent az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány gondozásában Bartal Tamás: Lámpavas és a mindent látó szem című könyve. 

A történelmi krimitrilógia második része egészen 1861-ig repíti vissza az olvasót, amikor Magyarország az osztrák elnyomástól szenved. 

Teleki Lászlót, az ország legnépszerűbb politikusát a régóta várt országgyűlési vita reggelén vérbe fagyva találják rokonai, akik egyben pártjának vezetői. A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat: gyilkosság vagy öngyilkosság történt? A korrupt rendőrfőnök egy nap alatt lezárja a nyomozást, de vajon mit leplez? Mi köze Deák Ferencnek, a haza bölcsének a halálesethez? Hány embernek kell meghalnia, hogy a rejtély végre megoldódjon?

A könyvben hiteles leírását kapjuk a híres magyar szabadkőműves-páholy veszélyes rituáléinak, amelyhez maga Kossuth Lajos is csatlakozott. Belekóstolunk egy szentként tisztelt apáca által irányított zárda érzelmektől túlfűtött, ellentmondásos világába.

A könyv lapjain megelevenedik az első fotó születése, amelyet rendőrségi helyszíni szemlén készítettek. Sőt, a fénykép azonnal 3D-ben készült, ami a kontinensen is úttörőnek bizonyult – írják a kötet bemutatásában. Szerepel még a könyvben összeesküvés, külföldi ügynökök, császári önkény, a titokban működő testvériség, embert próbáló szertartások, fegyvercsempészés, találkozhat az olvasó szexuális visszaéléssel, emberöléssel, csalással és megvesztegetéssel. Harc a szabadságért, küzdelem az igaz szerelemért – ez lehet az összefoglalás.

Bartal Tamás első kötete egy történelmi krimi, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc forgatagában mutatja be egy kettős gyilkosság elkövetője utáni hajsza jeleneteit. 

A nyomozás eseményei mellett egy szerelmi szál is kibontakozik a történetben. Az író törekedett a történelmi hűségre, az események legtöbbje (valamivel később) megtörtént a valóságban. A történelmi detektívregény műfajában ez a történet egy izgalmas nyomozás, amelyhez a szabadságharc eseményei adják a hátteret.