Az Ian hurrikán Florida letarolása után Dél-Karolina felé tart. Előrejelzések szerint a vihar péntek késő délután, vagy este éri a dél-karolinai partokat – írta meg a BBC. Végig fog söpörni az állam keleti felén, majd tovább áll Észak-Karolina felé. A National Hurricane Center legfrissebb jelentése szerint az Ian nagyjából 170 kilométerre dél-keletre van Dél-Karolina legnagyobb városától, Charlestontól. A városban 800 ezer ember él. A szakértők szerint a hurrikán jelenleg 140 km per órás erősségű, ami a hurrikán skála első, legenyhébb kategóriáját jelenti. A szél megerősödhet a későbbiekben, de az elemzők azt várják, amint eléri a partot rohamosan veszít majd az erejéből a vihar. Szombat este ér Észak-Karolinába az Ian, ahol várakozások szerint feloszlik majd.

This National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) satellite handout image shows Hurricane Ian on September 30, 2022 at 12:01 UTC. - Forecasters expect Hurricane Ian to cause life-threatening storm surges in the Carolinas on Friday after unleashing devastation in Florida, where it left a yet unknown number of dead in its wake.
Fotó: AFP

Kijöttek az első halálozási adatok

Legalább 21-en meghaltak az Ian hurrikán pusztítása közben

– mondta el a floridai katasztrófavédelem tisztviselője, Kevin Guthrie. Elmondta, hogy Polk megyében 1, Charlotte megyében 12, Collier megyében pedig 8 ember vesztette életét. Guthrie szerint egyelőre nem lehet minden halálesetet a hurrikán számlájára írni. A hivatalos halálozási adat kiadása előtt az állami orvosszakértőnek meg kell állapítania, hogy a halálesetek közvetlen összefüggésben állnak-e a viharral.

Több órás sorok alakultak ki a benzinkutakon

A floridai tapasztalatokat látva a dél-karolinai lakosok elkezdtek felkészülni az Ian érkezésére. A bevásárlóközpontokban és a benzinkutakon hatalmas tömegek alakultak ki. Az emberek kannákba töltik a benzint, ezzel készülnek rá, ha menekülni kellene a vihar miatt.

Floridát nem kímélte a hurrikán, jelenleg is legalább kétmillió háztartás van, ahol nem sikerült helyreállítani az áramellátást. Becslések szerint ez legalább 3,5 millió embert érint. A katasztrófavédelem nagy erőkkel dolgozik a letarolt településeken és próbálják kiszabadítani a csapdába esett helyieket. Az Ian nyomában emberéleteket követelő árvizeket, leszakadt elektromos vezetékeket és jelentős pusztítást lehet tapasztalni.

A Reuters arról írt, hogy a Duke Energy Corp elkezdte felkészíteni a személyzetét a Dél-Karolinában várhatóan fellépő ellátászavarok és áramkimaradások kezelésére.

An aerial picture taken on September 29, 2022 shows a flooded neighborhood in the aftermath of Hurricane Ian in Fort Myers, Florida. - Hurricane Ian left much of coastal southwest Florida in darkness early on Thursday, bringing "catastrophic" flooding that left officials readying a huge emergency response to a storm of rare intensity. The National Hurricane Center said the eye of the "extremely dangerous" hurricane made landfall just after 3:00 pm (1900 GMT) on the barrier island of Cayo Costa, west of the city of Fort Myers.
Fotó: Ricardo Arduengo / AFP

Megszólalt Florida kormányzója is a helyzetről

Florida kormányzója, Ron DeSantis péntek reggeli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

herkulesi erőfeszítések történnek az emberek megmentése érdekében.

DeSantis Joe Biden elnök katasztrófavédelmi főtanácsadójával, Deanne Criswellel, a Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség munkatársával közösen tartott tájékoztatót.

A man stands in front of a washed boat in the aftermath of Hurricane Ian in Fort Myers, Florida on September 29, 2022. - Hurricane Ian left much of coastal southwest Florida in darkness early on Thursday, bringing "catastrophic" flooding that left officials readying a huge emergency response to a storm of rare intensity. The National Hurricane Center said the eye of the "extremely dangerous" hurricane made landfall just after 3:00 pm (1900 GMT) on the barrier island of Cayo Costa, west of the city of Fort Myers.
Fotó: Ricardo Arduengo / AFP

Elmondták, hogy több mint ezerfős mentőszemélyzet járőrözik a part menti területeken és segít a bajbajutottaknak. Az állami tisztviselők dolgoznak a károk felmérésén és az áramellátás helyreállításán. A jelentős károkat elszenvedett Lee és Charlotte megyékben a lakosság felének már sikerült visszahozni az áramot.

Beszéltek arról is, hogy több mint 20 ezer floridai lakos jelentkezett már menedékért a vihar óta és folyamatosan érkeznek még emberek, akik ideiglenes lakhatásra szorulnak. Létrehoztak egy állami katasztrófaalapot is szerdán, amiben már több mint 12 millió dollár gyűlt össze.

DeSantis kormányzó szerint több időre van szükség, hogy mire részletesen fel tudják mérni a halálos áldozatok számát.

Debris is seen in a luxury SUV the aftermath of Hurricane Ian, in Fort Myers, Florida. - Hurricane Ian left much of coastal southwest Florida in darkness early on Thursday, bringing "catastrophic" flooding that left officials readying a huge emergency response to a storm of rare intensity. The National Hurricane Center said the eye of the "extremely dangerous" hurricane made landfall just after 3:00 pm (1900 GMT) on the barrier island of Cayo Costa, west of the city of Fort Myers.
Fotó: Ricardo Arduengo / AFP

Az Egyesült Államokban pusztító legnagyobb kárt okozó viharnak a Katrina hurrikánt tartják, ami 2005-ben 5-ös erősségű volt a hurrikánskálán. A Katrina 125 milliárd dolláros kárt okozott, illetve 1883 halálos áldozatot követelt. Az elmúlt 20 évben ennél többen csak a Jeanne hurrikánban vesztették életüket, 3035-en. Érdekesség, hogy a Jeanne 2004-ben 3-as erőssége mellett mindössze 7,66 milliárd dollár anyagi kárt okozott.

Felsrófolja az élelmiszerárakat az Ian hurrikán

Milliókat evakuálnak Floridában, és még így is több mint 10 millió ember maradhat áram nélkül, ha lecsap az Ian hurrikán. A vihar várhatóan szerda délután vagy este éri el a partot, jelenleg 178–208 kilométer per óra közötti erősségű a szél ereje, ez 3-as viharkategóriának számít. A Mosaic Co. műtrágyagyártó cég közölte, hogy floridai székhelyén megakadhat a gyártás a vihar miatt. Ez az élelmiszerek további drágulását okozhatja az USA-ban.