Az Ian hurrikán várhatóan a hét közepén lecsap Floridára, és az előrejelzések szerint katasztrofális következményekkel járhat nemcsak az államban, hanem az egész országban. Szakértők arról beszéltek, hogy az élelmiszer-infláció megugorhat a vihar miatt, mivel megzavarhatja a műtrágyaellátást – írta a Fox Business.

Fotó: Yander Zamora / MTI / EPA / EFE

A National Hurricane Center tájékoztatása szerint kedden 3-as kategóriájú viharnak nyilvánították az Ian hurrikánt. A szervezet a viharokat egytől ötig terjedő skálán osztályozza. Az első osztályúak 119–153 kilométer per órás sebességű széllel érkeznek, nagyon veszélyesek, és károkat okoznak az infrastruktúrában. A legmagasabb kategória az ötös szint, amikor a vihar 252 kilométer per óránál nagyobb széllel párosul. Ez már katasztrofális károkat okoz, a vihar útjában a kertes házak szinte mind megsemmisülnek, a fák és a villanyoszlopok kidőlnek, ami ellehetetleníti a közlekedést. 

Egy ötös kategóriájú vihart követően az áramkimaradások hetekig, hónapokig is eltarthatnak, illetve az elpusztult település nagy része hosszú ideig lakhatatlan lesz.

A harmadik fokozatú hurrikán, amilyen az Ian is, jelentős károkat okoz az épületekben és sok fát kiszakít a helyéről. A vihar után napokig vagy hetekig nem lesz áram és víz a területen. A szél ennél a szintnél 178–208 kilométer per óra közötti erősségű. A következő videó illusztrálja az öt viharfokozat hatásait.

A vihar miatt Florida egyes részein, például Tampa megyében is kedden kötelező evakuálási parancsot adtak ki. Ron DeSantis kormányzó tájékoztatójában arra kérte a lakosokat, hogy hagyják el az otthonaikat és vonuljanak a kijelölt, 176 helyen felállított menedékhelyek egyikére. A kormányzó kedd esti beszédében elmondta, hogy a vihar helyi idő szerint szerda délután vagy este eléri Floridát, így eljött az utolsó pillanat, aki teheti, meneküljön.

Az felforgathatja az idei ünnepi szezont

Az olyan kiskereskedők, mint a Walmart és a Macy’s, csökkentik a szezonális munkák számát 2021-hez képest. Az infláció és a szűkös lehet a felelős a visszafogott munkaerő-felvételért. A kiskereskedők valószínűleg tanultak a pandémiás időszakból, és óvatosak a dolgozói létszámokkal az év végéhez közeledve.

A sürgősségi szolgálat floridai részlegének igazgatója megerősítette a kormányzó szavait. Elmondta, hogy az Ian egyre erősebb lesz, így muszáj elhagyni az útjába eső településeket. 

A szakember szerint a vihar beléphet a 4-es kategóriába, mire eléri a partot.

A negyedik kategória 209–251 kilométer per óra közötti széllökéseket jelent.

A Mosaic Co. vállalat foszfátot és hamuzsírt (kálium-karbonát) bányász, ezekből pedig műtrágyát állít elő. A cég székhelye a súlyosan veszélyeztetett Tampa város. A cég az észak-amerikai gazdálkodók foszfátműtrágya-ellátásának a felét biztosítja, illetve a globális kínálat 12 százalékát évente. A társaság arról nem közölt információkat, hogy a hurrikán mennyivel vetheti vissza a működésüket, de kifejtették, hogy megteszik a szükséges előkészületeket a vihar előtt, és már felvették a kapcsolatot a partnereikkel is.

Az Ian hurrikán hatásaira készülve megtettük a megfelelő lépéseket, hogy megvédjük az embereinket, a bányáinkat, az üzemeinket, a kikötőinket és az adminisztratív irodáinkat 

– hangzott el.

Fotó: Yamil Lage / AFP

A Fox Business arról ír, hogy a műtrágyaellátás akadozása az egyéb gazdálkodókat sújtó problémákkal együtt még jobban drágíthatja az élelmiszereket az Egyesült Államokban. Az USA-ban augusztusban 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliushoz képest, ami 11,4 százalékos éves szintű inflációt jelent.

Az Ian hurrikán már letarolta Kubát, ahol 11 millió ember maradt áram nélkül, miután az ország két hőerőműve teljesen leállt a viharban. 

Azóta az ország három régiójában helyreállították az elektromos rendszereket, és a két erőművet is sikerült működésre bírni. Az ország energiaügyi minisztere, Liván Arronte közölte, dolgoznak azon, hogy mindenki visszakapja az elektromos áramot Kubában.

A közelgő hurrikán meghiúsította az Artemis holdrakéta kilövését

Várhatóan már csak novemberben próbálják meg ismét az Artemis űrrakéta indítását.

A kubai események után legalább 2,5 millió floridait utasítottak kötelező evakuálásra, de becslések szerint 11 millióan maradhatnak áram nélkül az Ian vonalában. Az állam déli területein már most is erős a szél és elkezdődtek az áradások. Szakértők jelezték, hogy a hatalmas szél brutális hullámokat és áradást hoz magával. DeSantis kormányzó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy 

a szél elől el lehet bújni, de a víz elől futni kell.

A kormányzó elmondta, több mint 30 ezer embert helyzetek készenlétbe, akik az áramellátás helyreállításán fognak dolgozni. Hozzátette, hogy már most van nagyjából nyolcezren áram nélkül maradtak. 

Az előrejelzések szerint az Ian várhatóan péntek reggel hagyja el Floridát.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben már írtunk, a hurrikánok jelnetős problémát okozhatnak az USA földgáztermelésében. Sok finomító az ország délkeleti partjai mentén van, ezek pedig egy erős vihar miatt károsodhatnak is, ami hosszabb leállást eredményezhet. 

Amennyiben az Ian ehhez hasonló krízist idéz elő, akkor az felfelé tolhatja a globális földgázárakat is az amerikai LNG-exportkapacitás visszaesése miatt.