Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének (PACE) magyar delegációja elfogadhatatlannak tartja a civileket célzó és a humanitárius jogokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyó durva orosz támadásokat az ukrajnai városok ellen – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke egy telefonos nyilatkozatában.

31st Economic Forum in Karpacz, epa10168248 Hungarian economist and politician Zsolt Nemeth attends the 31st Economic Forum in Karpacz, south-western Poland, 07 September 2022.  The Economic Forum is the largest and the most important conference in Central and Eastern Europe. For 30 years now, the Forum has gathered political, economic and social leaders from over 60 countires around the world. It serves as a platform owing to which the most important figures in European politics and economy can exchange their views. The Forum is held from 6 to 8 September.  EPA/Tomasz Wiktor POLAND OUT epa10168248 Hungarian economist and politician Zsolt Nemeth attends the 31st Economic Forum in Karpacz, south-western Poland, 07 September 2022.  The Economic Forum is the largest and the most important conference in Central and Eastern Europe. For 30 years now, the Forum has gathered political, economic and social leaders from over 60 countires around the world. It serves as a platform owing to which the most important figures in European politics and economy can exchange their views. The Forum is held from 6 to 8 September.  EPA/Tomasz Wiktor POLAND OUT
Fotó: Tomasz Wiktor / MTI

Németh Zsolt elmondta, hogy a PACE magyar delegációja csatlakozott az Európa Tanács három vezetője által kiadott hétfői nyilatkozathoz. 

Marija Pejcinovic-Buric, a strasbourgi szervezet főtitkára, Tiny Cox, a PACE és Simon Coveney, az ET Miniszteri Bizottságának elnöke állásfoglalásában elítélte az ukrajnai városok ellen végrehajtott orosz légicsapásokat, 

és felhívták a figyelmet, hogy a nemzetközi jog ilyen súlyos megsértése nem maradhat büntetlenül.

Az Európa Tanács elítélte Ukrajna megszállt területeinek annektálását

A tanács továbbra is kiáll tagállama, Ukrajna lakossága és hatóságai mellett.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a PACE egyik legfontosabb témája ezen a héten Strasbourgban a negyedik ET-csúcstalálkozó megszervezésének előkészületei. Mint mondta, az ET utoljára 2005-ben tartott csúcstalálkozót, de a szervezet az ukrajnai háborúra való tekintettel újabb tanácskozást szorgalmaz. Elmondta azt is, hogy a közgyűlésen kezdeményezte, hogy készüljön jelentés az ET és az Emmanuel Macron francia elnök által idén májusban kezdeményezett Európai Politikai Közösség (EPC) viszonyáról. 

A fideszes képviselő szerint fontos, hogy az Európa Tanács kiegészítő szervezetként működjön együtt az EPC-vel, és ne riválisként lépjen fel.

Németh Zsolt szerint továbbá az ET-nek az elkövetkező időszakban hosszú távú feladata lesz, hogy szerteágazó eszközrendszerének segítségével támogassa a nyugat-balkáni országokat a jogállamisági normák kialakításában. 

Az ukrajnai háború új lendületet adott a szomszédság- és bővítéspolitikának, ebben a folyamatban az ET kitüntetett szerepet játszhat

– hangsúlyozta.