Az Európa Tanács vezetői elítélték a megszállt ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló Moszkvai bejelentést, és közölték: 

egy másik állam határainak erőszakos megváltoztatása és az elfoglalt területeken tartott népszavazás a nemzetközi jog súlyos megsértésének számítanak, ezért nem ismerhetők el.

More Pro-Ukrainian Murals Created In Gdansk, A young woman looks at a pro-Ukrainian mural created by a young artist Dawid Janiak.More than 25 anti-war and pro-Ukrainian murals were painted on the wall at the Gda?sk Jasie? train station as part of the project 'In solidarity with Ukraine' initiated by the PKM (Pomeranian Metropolitan Railway) and the Gda?sk Academy of Fine Arts. Most of the authors are students of the Academy of Fine Arts.Last weekend, another 10 new murals were created, all related to the Russia-Ukraine conflict in 2022.On Monday, September 05, 2022, in Gdansk,  Pomeranian Voivodeship, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / AFP

Marija Pejcinovic Buric, a tanács főtitkára, Tiny Kox, a tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke, valamint Simon Coveney ír külügyminiszter, az ET Miniszteri Bizottságának elnöke pénteken kiadott közös közleményükben leszögezték: Oroszország mint megszálló hatalom teljes felelősséggel tartozik az emberi jogok tiszteletben tartásáért a megszállt ukrajnai területeken is. 

Oroszországnak haladéktalanul enyhítenie kell a kialakult feszültségen, és vissza kell térnie az Európában és a világon mindenütt a „béke sarokkövének” számító nemzetközi jog alapelveinek betartásához – fogalmaztak. 

Kijelentették továbbá, hogy a tanács továbbra is kiáll tagállama, Ukrajna lakossága és hatóságai mellett. „Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége iránti elkötelezettségünk megingathatatlan” –  hangsúlyozták, és hozzátették: felszólítanak a konfliktus azonnali befejezésére és a béke visszaállítására. 

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között tartottak népszavazást az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot. 

Putyin: négy új régiója van Oroszországnak

Éles hangvételű beszédet mondott Vlagyimir Putyin elnök abból az alkalomból, hogy Oroszország annektált négy ukrajnai megyét. Szerinte csak most kezdődött el a harc a történelmi Oroszországért, és az angolszász hatalmakat vádolta meg az Északi Áramlat vezeték felrobbantásával.

A referendumok eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek.

A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93–99 százalékos támogatottságát mutatták