Tuvalu létrehozza digitális mását az interneten, mivel létét fenyegeti a tengerszint emelkedése – jelentette ki a csendes-óceáni szigetország külügyminisztere, Simon Kofe az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén.

Rising Sea Levels Threaten Coral Atoll Nation Of Tuvalu
Fotó: Getty Images

Az elképzelések szerint a közel 12 ezer lakosú óceániai állam földrajzi jellegzetességeit, kultúráját és történelmét a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg által megálmodott metaverzumban, a virtuális valóság világában örökítenék meg. Kofe szerint elérkezett az ideje, hogy a sziget túlélését biztosítandó alternatív megoldásokat keressenek.

Földünk, óceánunk, kultúránk népünk legféltettebb kincsei, és hogy biztonságban tudhassuk őket, bármi is történik a való világban, felrakjuk őket a felhőbe

– fejtette ki a tárcavezető, aki szerint Tuvalu lesz az első digitalizált nemzet a metaverzumban. „Az ötlet az, hogy megőrizhessük az állam működését, ezenfelül pedig kultúránkat, tudásunkat, történelmünket a digitális világban” – tette hozzá. A tuvalui politikus tavaly térdig a tengerben gázolva intézett üzenetet a COP26 résztvevőihez, hogy felhívja a figyelmüket: kicsiny országa a klímaváltozás frontvonalában fekszik.

Az Ausztrália és Hawaii között nagyjából félúton található, közel 12 ezer lakosú Tuvalu-szigetcsoport kilenc szigetből áll. A szigetország a tengerszint emelkedésével az előrejelzések szerint az évszázad végéig víz alá kerül. A fővárosi térség 40 százaléka dagály idején már most is víz alatt áll. A korábbi brit gyarmat 1978-ban nyerte el függetlenségét. 

Az ENSZ főtitkára szerint a fosszilis energiahordozók rabul ejtették az emberiséget

António Guterres ENSZ-főtitkár kemény hangot ütött meg az ENSZ-klímacsúcson, ahol elmondta, hogy összefogásra van szükség a világ országai között, és kizárólag a megújuló energiaforrásokkal lehet megállítani a klímaváltozást.