António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a tehetősebb államokat az alacsony jövedelmű országok fokozottabb támogatására a klímaválság közepette.

Guterres csütörtökön az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) kijelentette, hogy szükség van a klímaváltozás okozta károk kiegyenlítését szolgáló hiteles és nagyszabásúbb megállapodásra. 

Sürgette az iparosodott északi országokat, hogy teljesítsék ígéretüket, amely szerint 2020-tól évi 100 milliárd dollárra emelik a déli országoknak nyújtott támogatásukat, 

hogy azok csökkenthessék a kibocsátásukat és felkészülhessenek a hatásokra.

SHARM EL SHEIKH, EGYPT - NOVEMBER 17: UN Secretary-General Antonio Guterres and Egyptian Foreign Minister Samih Shukri hold a joint news conference as part of the UN climate summit COP27 is being held in Sharm el-Sheikh, Egypt on November 17, 2022.
Fotó: Mohamed Abdel Hamid / AFP

„Az idő eljárt afölött, hogy a veszteségekről és károkról beszéljünk. Cselekedni kell – hangoztatta az ENSZ-főtitkár. – Senki sem tagadhatja a világon a válság méretét. A világ ég és vízbe fúl a szemünk előtt” – tette hozzá.

Guterres elmondta, hogy a déli és az északi félteke államai, a fejlődő és iparosodott országok között bizalomhiány van.

„Ez azonban nem az az idő, amikor ujjal kell mutogatni egymásra, mivel az emberiség legnagyobb kihívása előtt állunk” – hangsúlyozta.

Guterres nagyobb erőfeszítéseket követelt a klímára káros üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása terén is.

Mint mondta, nem arról van szó, hogy életben tartsák a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás szerinti 1,5 Celsius-fokos korlátot, hanem hogy az emberiség túlélését biztosítsák. Az olaj, földgáz és szén egyre nagyobb felhasználására reagálva arról beszélt, hogy a fosszilis energiahordozók rabul ejtették az emberiséget. A megújuló energiaforrások jelentik a lehajtó utat a klímapokolba vezető autópályáról.