Extra

Parragh László megszüntetné az árstopokat

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke többek között arról beszélt, hogy lassan itt az ideje nekilátni az árstopok kivezetésének.

Már látni a kedvezőbb előjeleket a gazdaságban, még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég 

– mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László kifejtette, mivel pusztán az uniós megállapodás kedvező hatást tett a forint árfolyamára, a magyar fizetőeszköz a jövőben tovább erősödhet. 

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az MKIK elnöke beszélt arról is, miszerint 

lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését, amely egy gazdaságpolitikai feladat. 

„Ehhez kezdenek összeállni a szükséges feltételek. Ilyen az és a forint árfolyamának a kedvező alakulása, de idesorolható a növekedés és a fogyasztás visszaesése is.

Ez mind abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolni az ársapkák fenntartását” 

– mondta. Kiemelte, a kormány akciótervének több elemét mindenképpen érdemes tovább működtetni. Ilyen például az energiaintenzív kis és közepes cégek, illetve a turisztika területén működő vállalkozások támogatása vagy a Széchenyi-kártya-program.  

Mint ahogy arról a Világgazdaság korábban beszámolt, december 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely módosította az árak megállapításáról szóló törvény ideje alatt eltérő alkalmazásának kormányrendeletét. Ez a jogszabály lényegében az árstopos alapvető élelmiszerek, tehát

  • a kristálycukor, 
  • a búzafinomliszt, 
  • a finomított napraforgó-étolaj,
  • a házi sertéscomb,
  • a csirkemell, a csirke far-hát,
  • az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej,
  • a friss tojás
  • és az étkezési burgonya
    árusítását határozza meg a kereskedők számára. 

A bejelentett változás lényege, hogy a kereskedőknek a készletüket, illetve annak a vásárlók számára való kihelyezését olyan mennyiségben kell biztosítaniuk, hogy 

az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség fenntarthatatlannak tartja a 12. hónapja életben lévő élelmiszerárstopot, ezért arra kéri a kormányt, hogy azt mielőbb vezesse ki. A kabinet december közepén jelentette be, hogy április 30-ig hosszabbította meg az intézkedést.

 

Kapcsolódó cikkek