A kormány április végéig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte Nagy István agrárminiszter. 

20220531 Szeged  Limitálják a hatósági áras élelmiszerek vásárlási mennyiségét a kisboltokban is. Kitették a papírt a boltokban, hogy miből mennyit vehetünk maximum. Képen: Gyálaréti Kör ABC.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott az idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT-tej esetén figyelhető meg, a többi ársapkás terméknél is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás bővülése.

Lisztből 27, napraforgó-étolajból 44, csirkemellből 34, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több az idén eddig, mint az előző év azonos időszakában. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

20221115 MiskolcKét újabb termékkel, a tojással és az étkezési burgonyával bővül a hatósági áras áruk köre. A kormányrendeletből az is kiderült, hogy már az új szabály: a tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. 

Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget kötelesek árusítani.

Ezen kötelezettség megtartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartjuk, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogjuk meghozni – szögezte le Nagy István.

 

Borítókép forrása: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló