Kedd este mutatták volna be a hongkongi mozik a Micimackó: Vér és méz című slasher horrorfilmet, de végül minden mozi technikai okokra hivatkozva törölte a vetítéseket. A Reuters megkereste a váratlan lemondások miatt a produkció hongkongi forgalmazóját, a VII Pillars Entertainment nevű céget, de a forgalmazó nem reagált a kérdésekre. A Facebook-oldalán található jegyfoglalási linkre kattintva egy olyan üzenet olvasható, hogy 

a jegyvásárlás átmenetileg nem elérhető.

 

Fotó: AFP

Micimackó karakterét Alan Alexander Milne alkotta meg 1926-ban, a Micimackó című regényében. 

A népszerű karaktert 2018-ban betiltották Kínában, miután az interneten elkezdett terjedni egy mém, ami Hszi Csing-pin kínai elnököt a piros pólós, sárga medvéhez hasonlította. 

A Micimackót és Hszit összehasonlító képeket 2013-ban kezdte el gyártani az internet népe, miután a kínai elnök Barack Obama akkori amerikai elnökkel találkozott. A kínai cenzorok 2014-ben és 2015-ben folyamatosan küzdöttek a vicces képek ellen, és sorra törölték őket minden platformon, ahol megjelentek. 

Micimackó a kínai ellenzék egyik szimbólumává vált, több tüntetésen is a sárga medvét ábrázoló táblákkal vagy jelmezekben jelentek meg a demonstrálók. 

A sárga mackó többször is megjelent a 2020-as hongkongi tüntetéseken is.

Ismét külföldi videójátékok megjelenését engedélyezte Peking

A kínai hatóságok tavaly december után ismét külföldi videójátékok megjelenését hagyták jóvá, ugyanakkor a szigorú szabályokon továbbra sem változtatnak a világ legnagyobb játékpiacán.

A Micimackó: Vér és méz valószínűleg a cenzorok áldozata lett Hongkongban. Az egykori brit gyarmaton 2021-ben lépett hatályba az új cenzúratörvény, ami lehetőséget egyes produkciók betiltására az államban. 

Ebbe a kategóriába esnek azok a filmek, amik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra. 

Ezek szerint Micimackó nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. A film eredeti címe Winnie-the-Pooh: Blood and Honey. A horrorfilm költségvetése nem érte el a 100 ezer dollárt, cikkünk megírásáig pedig globálisan 3,2 milliót keresett a mozikasszáknál.