A kínai hatóságok 27 külföldi videójáték megjelenését engedélyezték, amelyek között megtalálható a finn Metacore által készített mobiljáték, a Merge Mansion és az amerikai fejlesztők munkája, a Wizard of Legend.

cyber sport gamer win game
Young Asian Pretty Pro Gamer win in Online Video Game and cheer with hand up
Fotó: PonyWang

A híresebb programok sorát erősíti a Yo-kai Watch 4, a Fairy Tail: Fighting és a Gorogoa – írja a Reuters. A távol-keleti országban egy játék csak akkor jelenhet meg a piacon, ha annak zöld utat ad az ezzel foglalkozó kínai hatóság, ám az 2021 augusztusától 2022 áprilisig egy új engedélyt sem adott ki. Tavasztól azonban egyre több hazai fejlesztésű programot hagyott jóvá, decemberben pedig hosszú szünet után egyszerre 45 külföldi játék megjelenését engedélyezte. 

Az elemzők szerint a pekingi szigor enyhülése jó jel, az idén több jóváhagyásra számítanak, ami felpörgeti az ország gamingpiacát.

Van viszont két buktató: Kína szigorú szabályokat vezetett be 2021 augusztusában, ennek értelmében a 18 év alattiak csak 20 és 21 óra között játszhatnak, kizárólag pénteken, szombaton, vasárnap és a törvényes ünnepnapokon. A szabályozás nem veszi figyelembe a nyári szünetet sem, a gyerekek és a tinik július 11. és augusztus 31. közötti csak 21 órára kapcsolódhatnak ki videójátékokkal. Peking nem változtatott a törvényeken, ahogy a játéktartalom szigorú ellenőrzése is megmarad:

a világszerte népszerű, de erőszakos játékok – például a Grand Theft Auto – nem jelenhetnek meg Kínában. 

Mindezek eredményeként a kínai videójáték-elemző vállalat, a CNG jelentése szerint a kínai játékeladások több mint 10 százalékkal, 269,5 milliárd jüanra (40,1 milliárd dollár) estek vissza tavaly, ami az első csökkenés a szegmens eddigi történetében. A 742 millió játékos száma viszont nem zuhant számottevően: a kampány hatására 0,33 százalékkal lettek kevesebben. Kína a mérete miatt vonzó piac, amelynek a növekedését a hatóságok sem fogják akadályozni az engedélyek megtagadásával.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék jó néhány rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, illetve 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.