A windsori uralkodói rezidencia közvetlen közelében lévő nagy-britanniai otthonuk, a Frogmore Cottage elhagyására kérte az udvar Harry herceget és amerikai feleségét, Meghan hercegnőt – közölte a házaspár szóvivője. 

Harry – III. Károly király és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – és Meghan jó ideje nem lakik állandó jelleggel a tíz hálószobás, műemléki védelem alatt álló rezidencián, hiszen három éve felhagytak a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és Kaliforniában telepedtek le. A ház mégis az övék volt eddig, hiszen Harry néhai nagymamájától, az életének 97., uralkodásának 71. esztendejében, tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynőtől kapták ajándékba esküvőjük után. 

Fotó: AFP / Oli Scarff

Szóvivőjük szerda esti bejelentése szerint azonban az udvar azt kérte, hogy 

ürítsék ki az épületet, ahová első gyermekük megszületése előtt költöztek a londoni Kensington-palotából. 

Akkoriban a Frogmore Cottage meglehetősen leromlott állagú volt, és emiatt előzőleg jelentős felújítási munkálatokkal kellett lakhatóvá tenni. A renoválás 2,4 millió fontos (több mint egymilliárd forintos) költsége miatt – amelyet az adófizetők fedeztek – Harryt és feleségét annak idején erős bírálatok érték. Harry azonban később teljes egészében megtérítette az összeget, amelyet a monarchia fenntartásának költségeit fedező állami apanázs, a Sovereign Grant számlájára fizetett be. 

A bejelentés, hogy Harryt és Meghant gyakorlatilag kiköltöztették egyetlen nagy-britanniai lakóhelyükről, nem egészen néhány héttel követi a herceg világszerte hatalmas feltűnést keltő, Spare (Tartalék) című könyvének megjelenését. Harry a 407 oldalas műben meglehetősen kényes részleteket tárt a nyilvánosság elé a királyi család életéből, és mindezt nem kevésbé kényes további részleteket felfedő interjúk sorával tetézte. A könyv megjelenése és az interjúk elhangzása óta folyamatos volt a találgatás a brit sajtóban arról, hogy rendezhető-e valaha a Harry és családja közötti viszony, amely már a hercegi házaspár amerikai letelepedése óta igencsak feszült volt. 

Miből él Harry herceg és Meghan? Köszönik szépen, a királyi család nélkül is dúskálnak a pénzben

Amióta Harry herceg és Meghan Markle kapcsolata hat évvel ezelőtt nyilvánosságra került, a szerelmi életük állandó célkeresztjében van a királyi családdal kapcsolatos cikkeknek.

 

Az első elemzések szerint nem a megbékélést valószínűsíti Harry és felesége most bejelentett kiköltöztetése a Frogmore Cottage-ból. 

A királyi család életével foglalkozó megfigyelők egybehangzó véleménye szerint most lett igazán különös jelentősége annak, hogy Harry részt vesz-e édesapja, III. Károly király május 6-i londoni koronázásán, mert ha a herceg nem utazik haza a ceremóniára, az a végleges szakítást jelentheti Harry és családja között.