Ukrajna „értékes információkhoz” jutott az oroszországi belgorodi régióba történő határon átnyúló behatolásából – mondta Andrij Jusov, az ukrán védelmi hírszerző ügynökség képviselője pénteken az ukrán sajtónak adott interjúban.

A BM-21 Grad multiple rocket launcher fires towards Russian positions on the frontline near Bakhmut, Donetsk region, on April 23, 2023, amid the Russian invasion on Ukraine. (Photo by Sergey SHESTAK / AFP)
Fotó: AFP

Az akcióra a hét folyamán került sor, amikor is Putyin-ellenes orosz erők az ukrán hadsereggel együttesen behatoltak Oroszország területére, és a határ menti Belgorod településig nyomultak előre.

A belgorodi hadművelet eredményeként az ukrán katonai hírszerzés számára értékes információkhoz jutott, amelyeket nyilvánvaló okok miatt nem hoz nyilvánosságra

– mondta el a szóvivő. Jusov hozzátette: a behatolás célja az volt, hogy felgyorsítsa „Putyin hatalmi apparátusának kimerülését”, valamint feltárja Oroszország sebezhetőségét a belső támadásokkal szemben.

Az orosz védelmi minisztérium több mint 70 fegyveres, négy páncélozott harcjármű és öt kisteherautó megsemmisítéséről számolt be a betöréssel kapcsolatban, civilek ugyan sérültek meg, de halálos polgári áldozatról nincs tudomása egyik félnek sem

Újabb sikeres rakétacsapásokról számolt be az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg beszámolói szerint az ukránok rendszeresen lövik Belgorod megyét. Az oroszok ukrán lőszerraktárakat vettek célba.

Minden bizonnyal a betörés hatására Vlagyimir Putyin egy szombati beszédében kijelentette, hogy a harcteret övező határvonalak védelme elsődleges kell hogy legyen az ország számára, mivel ezeken keresztül lehet gondoskodni az utánpótlások zavartalan és gyors célba juttatásáról. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca szerdai vezetői tanácskozásán közölte: az orosz hadsereg rendkívül keményen fog reagálni a Belgorod megye elleni támadáshoz hasonló további ukrán diverziók esetén.