Az orosz hadsereg likvidálta a belgorodi régióba betört fegyvereseket, akiknek egy egysége a betörés előtt, hétfőn intenzív tűz alá vette Kozinka nemzetközi határátkelőt, valamint számos más polgári létesítményt Grajvoron körzetében. A műveletben az orosz nyugati katonai körzet légiereje, tüzérsége és az államhatárt biztosító egységei vettek részt, a tájékoztatás szerint feltartóztatták és legyőzték az ukrán diverzáns, míg a maradékukat visszaszorították ukrán területre, ahol tűz alatt tartották őket a teljes megsemmisítésükig.

BELGOROD, RUSSIA - APRIL 21: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'BELGOROD REGION GOVERNORATE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view of the damaged cars after flight of an Su-34 aircraft of the Aerospace Forces over the city of Belgorod, there was an abnormal descent of an aircraft munition in Belgorod city center near the Ukrainian border, Russia on April 21, 2023. Russia’s Defense Ministry said Thursday that an explosion in the city of Belgorod near Ukraine was the result of an emergency ammunition drop. The explosion knocked down power supply lines, shattered windows in nearby apartment buildings, damaged several cars and left a 20-meter crater, Belgorod regional Governor Vyacheslav Gladkov said in a statement. Belgorod Region Governorate / Handout / Anadolu Agency
Fotó: AFP

A védelmi minisztérium több mint 70 fegyveres, négy páncélozott harcjármű és öt kisteherautó megsemmisítéséről számolt be.

Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója kedden délután feloldotta az előző nap bevezetett terrorelhárítási műveleti állapotot. Valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint újabb fegyveres csoportok hatoltak be a régióba. Közölte, hogy a támadásban 13 civil sebesült meg, de nincs információja polgári halálos áldozatokról. Viszont egy 82 éves nő evakuálás közben meghalt. A kormányzó szerint 29 lakóház és három gépjármű rongálódott meg a Grajvoron várost és a környező településeket ért belövésekben.

Mély aggodalomra ad okot, hogy egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport hatolt be az oroszországi Belgorod megyébe – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Álláspontja szerint a különleges hadműveletet folytatni kell annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne ismétlődhessen meg. Kijelentette, hogy az orosz biztonsági tanácsot nem fogják rendkívüli ülésre összehívni az incidens miatt, a testület valószínűleg a hét vége felé tartja meg a rendes ülését.

A Belgorod megyei támadás elkövetőjeként az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezet jelentkezett. Nevük azt sugallja, hogy az ország vezetésével elégedetlen, Ukrajna oldalán harcoló oroszok törtek be az országba, de lehetséges, hogy csupán az ukrán különleges erők vagy más egységek pózolnak ellenzéki orosz csapatokként. Március elején egyébként volt már hasonló akció, csak Brjanszk megyében. A két ország kommunikációja akkor is hasonló volt, ám annak a támadásnak messze nem volt ekkora visszhangja, és az orosz sereget sem mozgósították ilyen mértékben.  

A nap folyamán több, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai településtől jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az Ukrajnában elszenvedett emberveszteségét 720 főben adta meg. A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között sorolt fel két harckocsit, egy vezetésipontot, valamint két lőszer- és két üzemanyagraktárt.