Nemzetközi gazdaság

Újabb sikeres rakétacsapásokról számolt be az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg beszámolói szerint az ukránok rendszeresen lövik Belgorod megyét. Az oroszok ukrán lőszerraktárakat vettek célba.

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel mért az orosz hadsereg csoportos csapást ukrán lőszerraktárakra, az összes kijelölt létesítményt eltalálták – számolt be róla Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

Russia-Ukraine war
Újabb sikeres rakétacsapásokról számolt be az orosz hadsereg.
Fotó: AFP

A tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 435 főben adta meg, akik közül, mint mondta, elérte a 190-et azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck környékén vívott harcokban estek el.

A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A lövések következtében Donyeckben két civil megsebesült.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy a határ menti régiót az elmúlt nap folyamán mintegy kétszáz ukrán tüzérségi belövés érte, közülük 132 Kozinka községet és a helyi határátkelő pontot, de érték találatok Grajvoron várost és Glotovo falut is. Az elöljáró egy civil sebesüléséről és anyagi károkról számolt be.

Gladkov azt is közölte, hogy a régióba a hét elején Ukrajna irányából betört diverzánsok főbe lőttek egy férfit. A meggyilkolt Jurij Gorevoj egy polgári területvédelmi egység parancsnoka volt, akinek hozzátartozóit, noha az áldozat civil volt, a kormányzó hadiözvegynek és hadiárváknak minősítette.

Krasznodarban péntekre virradóra robbanások hallatszottak az önkormányzat épületénél. Venjamin Kondratyjev, a dél-oroszországi Krasznodari terület kormányzója délután közölte, hogy a városban két drón csapódott be.

Mint mondta, létfontosságú infrastruktúrában nem keletkezett kár, és személyi sérülés sem történt.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója közölte, hogy Tyotkino községet húsz találat érte.

Enerhodari terrorcselekmény megakadályozásáról számolt be pénteken Vlagyimir Rogov, a túlnyomórészt elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja. A tisztségviselő szerint a zaporizzsjai atomerőmű szomszédságában fekvő városban az orosz állami sajtó egyik újságíróját akarták meggyilkolni ukrán ügynökök.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Gelendzsik fekete-tengeri üdülőhelyen elfogtak egy helyi lakost, aki az ukrán titkosszolgálatok megbízásából orosz biztonsági szervek objektumai elleni támadásra készült. A 42 éves férfitól egy házi készítésű robbanószerkezetet foglaltak le.

Prigozsin: polgárháború robbanhat ki Oroszországban

Komoly feszültséget okozhat az orosz társadalomban, hogy az elit gyermekei megúszták a besorozást.

 

rakéta orosz-ukrán háború orosz hadsereg Donyeck
Kapcsolódó cikkek