A 76. Cannes Filmfesztivál az idén is nagy sztárokkal tölti meg a Riviéra partján fekvő várost, amely 1946 óta minden évben a producerek, színészek, forgalmazók és kritikusok találkozóhelyéve lett, így tényleg nincs május fesztivál nélkül a Cote d’Azur partjainál.

A filmes szemle nyitóeseménye Johnny Depp nagy visszatérésével indul, aki az elmúlt évek botrányai ellenére bizonyítja, hogy ő már nem persona non grata, és híre ellenére még mindig jó befektetésnek számít. A másik nagy ikon, Michael Douglas a május 16-i nyitórendezvényen személyesen veszi át a kiemelkedő életművéért járó Arany Pálmát.

Johnny,Depp,Walks,The,Red,Carpet,Ahead,Of,The,''waiting
Johnny Depp walks the red carpet ahead of the ''Waiting For The Barbarians'' screening during the 76th Venice Film Festival at Sala Grande on September 06, 2019 in Venice, Italy.
Fotó: Denis Makarenko

Ami az A listás színészeket illeti, igazi paparazziőrület várható Cannes-ban az idén, ahol a versenyben vegyesen lesznek fiatal filmesek és veteránok. De ahogyan Thierry Frémaux, a fesztivál igazgatója fogalmazott: „A művészetben nincs szavatossági idő, sem a rendezők, sem a műveik számára”.

Leonardo DiCaprio és Robert de Niro újra együtt szerepel Martin Scorsese 1920-as években játszódó osage-i indiángyilkosságokról szóló történetében. Harrison Ford pedig az Indiana Jones-saga utolsó részének bemutatójára érkezik a fesztiválra, de Natalie Portmannal is összefuthatnak a Riviérán sétáló rajongók a tíz nap alatt. A fesztivál egyik legjobban várt produkciója, aminek a beválogatását egyhangúlag szavazta meg a zsűri, Jonathan Glazer brit rendező holokausztdrámája, amely az év legkeményebb filmjének ígérkezik. Így hát izgalmak és vitatott döntések, csillogó ruhák, botrányok, jótékonysági partik és tengerparti pezsgőzés várható most is a Cote d’Azur partjain.

Catherine Deneuve előtt tisztelgő filmplakát

Az idén a fesztivál hivatalos plakátján Katherine Deneuve látható, aki anno Francois Sagan romantikus regényének adaptációjában, a Szívdobbanásban szerepelt. 

Az időtlenséget sugárzó fekete-fehér plakát a film dicső jelenét és ígéretekkel teli jövőjét szimbolizálja, ami őrült, szenvedélyes, megfoghatatlan és merész, mint amilyen a mozi világa. A kompromisszumok nélküli, meggyőződésének élő és kísérletező színésznő pedig kapocs a tegnap és a ma között – írta közleményében a fesztivál idei elnöke, Ruben Östlund, kétszeres Arany Pálma díjas svéd rendező.

Fotó: Christophe Simonc / AFP

 

Mennyibe kerül a cannes-i fesztivál?

Az esemény költségvetése megközelítőleg 20 millió euró, aminek a felét a kulturális minisztérium, Cannes városa és Nemzeti Filmközpont finanszíroz. A fennmaradó összeget a fesztivál hivatalos partnerei és támogatói fedezik. A tíznapos rendezvénynek köszönhetően a városba özönlő 200 ezer vendég közel 80 millió eurót termel a régiónak. Csak a fesztiválra regisztrált újságírók száma több mint 4 ezer fő. A szállodák az éves bevételük 15 százalékát a 10 napos fesztiválra érkező vendégekből szerzik.

A legdrágább szállás továbbra is a Majestic Hotel a 22 ezer euróba kerülő 650 négyzetméteres Penthouse lakosztályával, bár a hétköznapi szobái is 700 eurótól indulnak. A promenádon lévő kupolás Carlton Hotel sem adja olcsóbban a 7. emeleti Grace Kelly és Sean Connery lakosztályát. A közel 80 ezer szállóhellyel büszkélkedő város a fesztivál idejére simán kiteheti a megtelt táblát, annyian érkeznek a világ minden tájáról.

 

A nagyobb stúdióknak átlag 5–700 ezer euróba kerül a cannes-i sztárparádé. Az ilyenkor kötelező parti sem úszható meg 150 ezer dollár alatt. De sok filmes cég 25 főre korlátozott vacsorával is megelégszik, amit 20 ezer dollárból rendeznek.

 

A Carlton Hotel kertjében található hirdetőtábla bérlése átlagosan 100 ezer dollárba kerül. A sztárok vörös szőnyeges bevonulásához szükséges outfitteket a stúdiók külön szponzori szerződésben kötik meg a divatcégekkel, ami minden pénzt megér, hiszen a világ összes sajtófotósa rögzíti a színészek és filmesek lépcsős vonulását. 

Ráadásul amióta a TikTok lett a fesztivál hivatalos partnere, a közösségi médiában is látványos nézettségi adatokat hozhat a sztárok pózolása és ruhabakija. A sztárokra 468 térfigyelő kamera vigyáz, amit a Fesztivál Palotán és a La Croisette sétányon helyeznek el a fesztivál idejére.

Az ikonikus vörös szőnyeg és az Arany Pálma díj

A cannes-i fesztivál csillogást jelképező vörös szőnyeget naponta négyszer, minden versenyfilm előtt cserélik, hogy a fotókon ne látszódjon semmilyen cipőnyom és szennyeződés.

A mindig provokatív és megosztó döntéseiről híres esemény komoly szabályokat is előír a résztvevőktől. A férfiaknak előírt öltöny, a nőknél a kötelező hosszú ruha mellett a magas sarkú is nélkülözhetetlen kellék, de ez talán megbocsátható a fesztiválnak, hiszen Cannes pompáját az elegánsan szexi és csinos nők emelik, és hát valljuk be őszintén, a világot is a szőnyegen bevonuló sztárok ruhája érdekli leginkább. Az álomvilág pedig mindent megtesz a szórakoztatásért. 

A közel 20 ezer euró értékű, 18 cm magas trófeát a Choppard cég készíti. Az 1 kg-os kristálygömbön lévő tizenkilenc 24 karátos aranylevél fenntartható termelésből származó alapanyagát a Colin Firth felesége által alapított Eco-Age biztosította.

A szelfi és Netflix kitiltása a fesztiválról

A fesztivál igazgatója, Thierry Frémaux 2017-ben bevezette a No selfie szabályt, és megtiltotta mindenkinek, hogy saját magáról készítsen bármilyen képet, ami a többi vendég bevonulását akadályozza, ráadásul groteszk és nevetséges egy ilyen helyen saját magukról fotót készíteni, miközben a sajtó minden pillanatot rögzít – magyarázta a vezető döntését.

A Netflix 2017-es szereplését követően Cannes úgy határozott, hogy a jövőben nem nevezhető streamingalkotás a versenyprogramra.

Magyarok Cannes-ban

Magyar filmek 1947-től rendszeresen szerepeltek a versenyprogramban, sőt több alkalommal is Arany Pálma díjjal jutalmazták a hazánk filmeseit.

Az idén a kisjátékfilmes kategóriában Buda Flóra Anna 27 című, francia–magyar koprodukcióban készült animációs rövidfilmje versenyez az Arany Pálmáért. A klasszikusok szekcióban pedig Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című restaurált kópiáját vetítik. A sors iróniája, hogy a pár hete elhunyt világhíres operatőr, Ragályi Elemér, aki a 35 mm-es kópia digitális színbeállításánál segédkezett, már nem lehet jelen a vetítésen.

A fesztivál rövidfilmjeit és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef nemzetközi zsűri elnöke pedig Enyedi Ildikó lesz.

Kicsoda Raoul és a Pálmakutya?

A fesztivál egyik vicces hagyománya a filmvetítések előtt a Raoul név bekiabálása a sajtósok részéről. A történet egy újságíróhoz köthető, aki a barátjának foglalt helyet a várakozó tömegben.

A másik poén pedig egy szójáték, az angol Gold szóra rímelő Dogból alkotott díj. A kritikusok a legjobb kutyákat értékelik a Pálmakutya díjjal, amelyet 2001-ben indított Toby Rose újságíró. A film- és kutyabarátok kedves és vicces díjátadója igazi cannes-i intézménnyé nőtte ki magát az elmúlt húsz év alatt.

Akárhogy is nézzük, Cannes városa a májusi filmfesztivál nélkül már nem is létezik. Az esemény szervezői a versenyfilmeket, illetve egyéb rendezői válogatásokat ingyen vetítik minden este 9.30-kor a strandon. Így a tengerparti filmnézés élményét megélheti minden mozirajongó, aki május 16. és 27. között Cannes-ban szeretné látni a premier előtti alkotásokat.