Ha a forgatókönyvírók mostani sztrájkja eléri a 2007–2008-as száz napot, szakértők szerint a pénzügyi következmények minden eddiginél súlyosabbak lehetnek, és sok médiavállalatra kedvezőtlenül hathatnak – írja a Hollywood Reporter.

US-ENTERTAINMENT-TELEVISION-FILM-STRIKE
Fotó: AFP

Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) 429 millió dolláros emelést kért, azt állítva, hogy az AMPTP 86 millió dollárt ajánlott, amelynek mintegy fele a minimumok emeléséből származna. Ebben az esetben a nyolc nagy stúdiónak és streamingszolgáltatónak (Disney, Netflix, Warner Bros. Discovery, Paramount, Sony, NBC Universal, Amazon és Apple) egyesével nagyjából 50 millió dollárt kellene fizetnie. A Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) másféle képet vázolt fel, azt állítva, hogy csak a bérminimumra vonatkozó javaslataik értéke nem évi 41 millió dollár, hanem évi 97 millió dollár körül van.

Az AMPTP szerint 600 produkció akár 20 ezer dolgozója is munkanélkülivé válhat, a sztrájk elhúzódása akár 800 ezer munkahelyet is veszélybe sodorhat a film- és televíziós iparágban. 

A késő esti műsorok már leálltak, a többi között a Saturday Night Live, a The Talk és a Hacks is.

A legutóbbi írósztrájk 772 millió dolláros bevételkiesést okozott Kalifornia államnak, és 981 millió dollár bevételük veszett el az iparágat kiszolgáló különböző vállalkozásoknak. 

A legnagyobb amerikai filmstúdiókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) cáfolta, hogy a filmiparban dolgozó írók kevés fizetést és juttatást kapnak ahhoz képest, hogy mennyi munkát végeznek: az AMPTP szerint a streamingprojekteken dolgozó írók átlagos évi munkaideje 20 és 24 hét között van, amiért legalább 91 ezer dollárt kapnak – másfélszer annyit, mint az amerikai éves átlagbér.