A legnagyobb amerikai filmstúdiókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) cáfolta, hogy a filmiparban dolgozó írók kevés fizetést és juttatást kapnak ahhoz képest, hogy mennyi munkát végeznek – írta a Reuters.

Fotó: AFP

Az Amerikai Írószövetség (WGA), az Egyesült Államok filmiparának legtöbb forgatókönyvíróját magába foglaló szakszervezet 11 500 tagja kedden sztrájkot indított, mivel szerintük a stúdiók „alkalmi munkást” csináltak belőlük azzal, hogy a tévéadások helyett inkább a streamingtartalmakra fókuszálnak.

Az AMPTP, amely olyan nagy stúdiókat képvisel, mint a Disney vagy a Netflix, azonban azt állítja, hogy az írók sokkal jobb helyzetben vannak, mint ahogyan a munkakörülményeiket lefestették.

A csoport szerint a legtöbb televíziós írót heti vagy havi rendszerességgel, epizódos alapon foglalkoztatják, pontosan meghatározott időszakokra, garantált fizetéssel és bónuszokkal.

Ráadásul a munkájuk jelentős juttatásokkal jár, amelyek messze felülmúlják azt, amit „egy teljes munkaidős alkalmazott kapna egy egész éves munkáért”, például egészségügyi ellátást, nyugdíjjárulékot és fizetett szülői szabadságot.

Az AMPTP szerint a streamingprojekteken dolgozó írók átlagos évi munkaideje 20 és 24 hét között van, amiért legalább 91 ezer dollárt kapnak – másfélszer annyit, mint az amerikai éves átlagbér.

Ezenfelül a fel nem használt forgatókönyvekért is fizetést kapnak, minőségtől függetlenül, ami sokat elmond az amerikai média jelenlegi állapotáról. Az írók szerint azonban a fizetésükből az ügynöküket és az ügyvédjüket is ki kell fizetniük, ami sokkal drágábbá teszi a munkájukat.

A sztrájk egyelőre a késő esti talkshow-k és a heti rendszerességgel leadott sorozatok forgatását akasztotta meg, de hosszú távon akár az őszi szezonban is kimaradásokat okozhat.