A napokban bejárta a magyar sajtót a hír, hogy hétfőre virradóra serpák találták meg Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait 6500 méter magasan. A kabát és a sátor több nappal a tragédia után is stabilan állt.

Budapest, 2023. május 30.Fotó Suhajda Szilárdról a hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson a magyar hegymászók és barlangászok emlékhelyének sziklájánál Budapesten, a Szemlőhegyi-barlangnál 2023. május 30-án. Suhajda Szilárdot nem találta meg a Mount Everesten a keresésére május 26-án reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést.MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Ennek kapcsán Pintér László, a Magyar Hegymászó Szövetség kommunikációs vezetője úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy ebben semmi rendkívüli nincs. Sőt, elmondta, hogy nem is lehet igazából megtalálásnak nevezni ezt, hiszen köztudott, hogy a hegymászóknak a különböző táborokban vannak dolgaik.

Mindössze annyi történt, hogy a tragikus sorsú sportember családja kérte a logisztikai hátteret biztosító nepáli cégtől, hogy gyűjtsék össze a személyes tárgyakat, technikai eszközöket. Ez megtörtént, ésmár Katmanduban van a feladásra váró csomag.

Pintér László szerint semmi szokatlan nincs abban, hogy egy mászó sátrát vagy dzsekijét megtalálják, hiszen ezeken a pontokon sátortáborok vannak, ahol 50-100-150 sátor is lehet. Ráadásul mindenki tisztában van azzal, hogy ott vannak a sátrak, azokat nem kell keresni, ez bevett szokás a mászásnál.

A hegymászó szakíró elmondta, hogy Suhajda Szilárdnak az Everest meghódítására indított expedícióján három sátra volt. Egy az alaptárborban, egy a 2-es táborban, valamint volt egy csúcstámadó sátor, amelyet fölvitt magával a 4-es táborba.

„Szilárd soha nem szeretett volna hőssé válni” – helyretette a Suhajdát támadó kommentelőket a hegymászószövetség elnöke

Kandrács Ildikó szerint Suhajda Szilárdnak minden adottsága megvolt ahhoz, hogy a hegyek „bizalmát” kivívja magának.