Igazán exkluzív kártyát dobott piacra a világszerte népszerű kártyajáték, a Magic: The Gathering gyártója. A játékhoz a Hasbro kiadott egy sorozatot, amely a J. R. R. Tolkien híres fantasyregényén, A Gyűrűk Urán alapszik. A tematikus csomagokban a népszerű karakterek mellett megtalálható az Egy Gyűrű is, viszont a csavar a dologban, hogy csak egyetlen ilyen kártya készült. Az Egy Gyűrűt rejtő pakkok június közepe óta voltak forgalomban, és egy szerencsés gyűjtő már meg is találta az értékes lapot.

A,Man,Playing
A Magic: The Gathering a világ legnépszerűbb kártyajátéka. Több mint 40 millió aktív játékosa van, és 2022-ben több mint 1 milliárd dollárt termelt a Hasbrónak.
Fotó: Shutterstock

A játékot gyártó Wizards if the Coast június 30-án jelentette be, hogy egy szerencsés játékos már meg is találta az Egy Gyűrűt. 

Természetesen a szerencsés megtaláló kilétét bizalmasan kezelik, hiszen egy lottófőnyeremény hullott ezzel a lappal az ölébe.

Annak az esélye, hogy valaki azt a paklicsomagot vásárolja meg, amiben az Egy Gyűrű szerepelt, nagyjából 0,00003 százalék volt – írta meg a The Wall Street Journal. A rendkívül ritka kártya természetesen minden gyűjtő álma, akik hajlandók nem kis összeget is felajánlani a szerencsés megtalálónak. A jelenlegi legmagasabb ajánlat az Egy Gyűrűt ábrázoló kártyáért a valenciai Gremio de Dragones kártyabolt tulajdonosától, Francisco Rubiótól származik. 

A gyűjtő 2 millió eurót (több mint 745 millió forint) ajánlott fel érte, amit a tervei szerint bekeretezve szeretne kiállítani a boltjában.

A Magic: The Gathering asztali gyűjtögetős kártyajáték 1993-ban került a boltok polcaira, 2011-ben már 12 millió játékosa volt, 2018-ban pedig már több mint 40 millióan játszottak világszerte. 

2022-ben 1 milliárd dolláros bevételt hozott a kiadó Hasbrónak. 

A rekordbevételt sokan A Gyűrűk Ura-együttműködésnek tulajdonítják.

A Magic: The Gatheringet az 1980-as években kezdte tervezni Richard Garfield. A játéktervező épp kiadót keresett a már elkészült RoboRally nevű játékához, amit a frissen megalakult Wizard of the Coast nevű cég adott ki. A kiadót Peer Adkison indította, akinek a Garfielddel való találkozása után nagyon megtetszett a félkész állapotban lévő Magic: The Gathering ötlete. Végül a kártyajátékot 1993-ban kiadták, mára pedig a világ leghíresebb gyűjtögetős kártyajátéka lett.

A Magic: The Gathering-versenyek is népszerűek, akár több ezer induló is lehet egy bajnokságon. 

A hivatalos versenyeken a 10 millió dolláros (több mint 3,4 milliárd forint) pénznyeremény sem ritka.

Hatalmas biznisz a gyűjtögetős kártya

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a gyűjtögetős kártyajátékok iránti érdeklődés. A járvány alatti bezártság, a közösségi média és az mind hozzájárul a terület dinamikus növekedéséhez. A gyűjtögethető termékek befektetési célú vásárlása egyre népszerűbb, amit a a Magic: The Gathering Egy Gyűrű kártyájáért felajánlott 2 millió euró (745 millió forint) is jól bizonyít. 

A jelenlegi legértékesebb gyűjtögetős kártya egy 1952-es baseball-lap, ami az újonc Mickey Mantle-t ábrázolja. A kártyát 12,6 millió dollárért (4,3 milliárd forint) vásárolta meg egy aukción egy névtelen vevő. 

A sportkártyákat nem számítva egy Pokémon-kártya a legértékesebb. Ez a Pikachu Illusztrátor Kártya, aminek egy példányáért 2022-ben 6 millió dollárt (több mint 2 milliárd forint) fizetett egy gyűjtő. Ennek a lapnak a különlegessége, hogy mindössze néhány létezik belőle, mivel a lapokat nem kereskedelmi forgalomba gyártották, hanem a CoroCoro nevű japán művészeti verseny győztesei kaptak belőle egy-egy darabot.