BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdőtüzek: egyre aggasztóbb a helyzet Kanadában

Emberek ezreit kell kitelepíteni, hasonló pusztításra korábban még nem volt példa.

Kanada nyugati tartományában, Brit Kolumbiában rendkívüli állapotot hirdettek pénteken az egyre hevesebben tomboló erdőtüzek miatt – jelentette a Reuters.

Odemira, 2023. augusztus 7.
Erdőtüzet oltanak tűzoltók a dél-portugáliai Odemira térségében 2023. augusztus 7-én. A két nappal korábban keletkezett tűz miatt négy környékbeli település lakóit ki kellett költöztetni.
MTI/EPA/LUSA/Luis Forra
Fotó: Luis Forra / MTI / EPA (illusztráció)

A természeti csapás miatt kiürítették a 36 ezres West Kelowna nevű város egy részét. A település Vancouvertől mintegy 300 kilométerre keletre található. Evakuálásokat hajtottak végre a közeli Kelownától északra is, amely körülbelül 150 ezer lakosú város az Okanagan-tó partján. Korábban a környék légterét lezárták, hogy ezzel is segítsék az oltást végző helikopterek munkáját,

Tartományunk történetének legrosszabb erdőtűzszezonja előtt állunk

– mondta David Eby, Brit Kolumbia miniszterelnöke újságíróknak. Hozzátette: a helyzet nagyon súlyos, és óráról órára romlik.

A tartományban az elmúlt 24 órában körülbelül 4500-ról 15 ezerre nőtt a kitelepítési parancsot kapott lakosok száma, és további 20 ezer ember van evakuálási riasztás alatt.

A helyzet jelenleg teljesen kiszámíthatatlan, és minden bizonnyal nagyon nehéz napok várnak ránk

– mondta Eby. A hírügynökségnek nyilatkozó tisztviselők elmondása szerint korábban több mint 2400 ingatlant evakuáltak Nyugat-Kelownában, és több építmény megsemmisült az éjszaka folyamán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.