Az egyre közelebb érő erdőtüzek miatt már több ezren menekültek el a kanadai Északnyugati Területek fővárosából, Yellowknife-ból, a hatóságok légi úton is menekítik a lakosságot.

This screengrab from a video provided by Jordan Straker shows vehicles driving on the freeway as people evacuate from Yellowkife, Northwest Territories, Canada, on August 16, 2023. Thousands ordered to flee wildfires advancing on one of the largest cities in Canada's far north crammed into a local airport on August 17, 2023, to board emergency evacuation flights, as convoys snaked south to safety on the only open highway. The order late on August 16, 2023, to evacuate Yellowknife in the Northwest Territories marked the latest chapter of a terrible summer for wildfires in Canada, with tens of thousands of people forced to leave their homes and vast swathes of land scorched. (Photo by Jordan Straker / UGC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT «  AFP PHOTO / Jordan Straker  » - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS [ NO ARCHIVE ]
Fotó: AFP

A helyi tűzoltóság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy 

az erős szelek szította tűz már 16 kilométerre megközelítette Yellowknife északi határát. A hatóságok elrendelték, hogy pénteken délig ürítsék ki a 20 ezer lakosú várost.

Shane Thompson, az Északnyugati Területek kormányának minisztere egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy „a várost nem fenyegeti közvetlen veszély, és a lakosság biztonságosan el tudja hagyni a közutakon és légi úton”. Mint hozzáfűzte: 

ha nem ered el az eső, a hét végére elérheti a tűz Yellowknife-ot.

A tűzoltóság a levegőből ledobott vízzel is próbálkozik a lángok megfékezésével és a tűz terjedésének lassításával.

A hatóságok közlése szerint csütörtökön 10 repülővel 1500 embert szállítottak el a fővárosból, pénteken 22 repülővel további 1800 lakos elszállítását tervezik, és várhatóan még szombaton is indulnak a városból gépek.

A kanadai erdőtüzek miatt evakuálni kell egy húszezer lakosú várost

Több tízezer lakost kellett evakuálni a kanadai Yellowknife városból, mivel a települést elérték az erdőtüzek. A sűrű füst nehezítette a kimenekítést. Yellowknife az ország északnyugati térségének központja.

Kanadában idén rekordszámú erdőtűz tombolt, jelenleg is több mint ezer erdőtűz ég országszerte, ezeknek több mint a felét még nem tudták ellenőrzés alá vonni.

Az Északnyugati Területeken ebben az évben 268 erdőtűz lángolt és égetett le több mint 21 ezer négyzetkilométernyi területet. Összességében a régió 46 ezer fős lakosságának 65 százaléka lesz érintett az evakuálásban.

Országosan 134 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává, a tízéves átlag hatszorosa, és csaknem 200 ezer ember kényszerült hosszabb-rövidebb időre elhagyni a lakhelyét.