Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28. (hétfő) 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan. Péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben – áll a Katasztrófavédelem oldalán.

Odemira, 2023. augusztus 7.
Erdőtüzet oltanak tűzoltók a dél-portugáliai Odemira térségében 2023. augusztus 7-én. A két nappal korábban keletkezett tűz miatt négy környékbeli település lakóit ki kellett költöztetni.
MTI/EPA/LUSA/Luis Forra
Fotó: Luis Forra / MTI / EPA

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

Meghosszabbították a hőségriadót, kegyetlen forróság jön

Péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

A tűzgyújtási tilalom hatálya alá jelenleg Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyék esnek.

A szakemberek kérik, senki ne dobjon ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az út menti növényzetet. Továbbá belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterrel odébb is képesek tüzet okozni – olvasható a Beol cikkében.