Venezuela egy nagyszabású akció keretében, 11 ezer katona bevetésével foglalta el egy bűnszervezet főhadiszállását. A tocoroni börtön szolgált a Tren de Aragua banda bázisaként. A telepre saját állatkertet, medencét és még játéktermet is építettek.

Fotó: AFP

A venezuelai kormány gratulált a rendfenntartóknak, hogy sikerült elfoglalniuk a börtönt – írta meg az Aljazeera. Külön kiemelték, hogy ezzel a szervezett bűnözés magjára tudtak csapást mérni. A belügyminiszter bejelentette, hogy a börtönből a rabokat egy másik létesítménybe szállítják át.

Fordítás: Gratulálok a hadseregnek és a rendőrségnek a Tocoron Büntetés-végrehajtási Központ sikeres visszafoglalásáért. Folytatjuk a munkát, hogy egy bűnbandáktól mentes Venezuelában élhessünk.

A művelet során több fogvatartottnak sikerült megszöknie.

A kormány jelezte, hogy egy második hadművelet során felkutatják és elkapják a menekülőket.

A Tren de Aragua Venezuela legnagyobb bűnszervezete, amely a szomszédos országokban is tevékenykedik. Becslések szerint a bandának körülbelül ötezer tagja van. A Tren de Aragua nagyjából tíz évvel ezelőtt tűnt fel, emberrablásokban, kábítószer-kereskedelemben, prositucióban és zsarolásban is részt vesznek. A banda Venezuela gazdasági és politikai válságát kihasználva tudott növekedni az elmúlt években, egész addig, hogy végül már az illegális aranybányászatban is benne volt a kezük. A bandát Hector Guerrero Flores vezeti.

A központjukként szolgáló börtönt a bandavezérek szállodájaként jellemezték. Volt saját éjszakai klubja, étterme, baseballpályája, sőt, még bankja is.