Két új elemmel, a székely kapuval és a lángossal  bővült a Hungarikumok Gyűjteménye a Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében – közölte az Agrárminisztérium.

Budapest,,Hungary,-,Aug,3,,2023:,Lángos,Land,At,Fény
A lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból lehet választani.
Fotó: Shutterstock

A székely kapu a közlemény szerint jellegzetes ácstechnikával készült fedeles nagykaputípus, amely a középkori város-, vár- és udvarházkapukból alakult ki. A 17. századtól a székelyföldi kaputípus egyre élesebben elkülönült faragott díszítményeivel és a kiskapu fölötti úgynevezett kaputükör igényes dekorálásával a más vidékek kötött nagykapuitól, Székelyföld igazi látványosságává, kulturális relikviájává vált.

A lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával.

A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból lehet választani

– írták.

A Magyar Értéktár egy sajátos szerkezetű tanyatípussal, a bokortanyákkal bővült. Az országban egyedülálló bokortanyás településszerkezet a 18. század közepétől a Nyírségben alakult ki. Az itt élők a lakott helyektől távol eső földek műveléséhez alakítottak ki lakó- és gazdasági épületeket és egyéb létesítményeket az állattenyésztéshez.

Összegyűjtötték az ország legjobb lángosozóit, csak öt van a Balatonnál

A lángos a nyár egyik elengedhetetlen étele, a nyaraláson gyakorlatilag mindenki elfogyaszt egy sajtos-tejfölös vagy épp saját szája ízének megfelelően feltétezett olajos tésztakorongot. Leginkább pedig a Balaton partján számít slágerterméknek a lángos, ám a magyar tengeren túl is van élet a lángosozókban. 

Bekerült a Magyar Értéktárba a zselici hársméz, amely egy olyan különleges fajtaméz, amelyet évszázadok óta termelnek a Somogy vármegyei őshonos hárserdőkben. Több ezer méhcsalád szorgoskodik a Zselicben, mert az ország minden részéből vándorolnak ide a méhészek a hársfa virágzása idején.

Typical,Homemade,Hungarian,Food,Called,Langos,(in,Hungarian,Lángos).,Deep
A lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával.
Fotó: Shutterstock

A Hungarikum Bizottság döntésével 89-re emelkedett a Hungarikumok Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktár pedig 152 kiemelkedő nemzeti értéket tart számon – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.