Egykori kollégák és sztárok tisztelegtek Matthew Perry előtt, aki szombat este halt meg Los Angeles-i otthonában. A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy meghalt Matthew Perry, aki az 1990-es években a Jóbarátok című sorozattal, Chandler Bing szerepében vált híressé. 

ANISTON, Jennifer; KUDROW, Lisa; COX, Courteney
Fotó: Reed Saxon

Sajtóinformációk szerint 

a filmsztárra Los Angeles-i otthonában, egy jakuzziban találták rá. Az eddigi információk alapján nem találtak idegenkezűségre utaló nyomot. 

Maggie Wheeler, aki a Jóbarátokban játszotta Chandler barátnőjét Janice szerepében, úgy fogalmazott, hogy Perry túl rövid élete során annyi embernek volt képes örömöt szerezni, hogy ezáltal tovább fog élni mindenki emlékezetében.

Nagyon áldottnak érzem magam minden egyes közös kreatív pillanatunk miatt.

– írta az Instagramon.

Morgan Fairchild, aki Chandler anyját, Nora Binget alakította, úgy nyilatkozott, hogy „fáj a szíve fia korai halála miatt”. „Egy ilyen zseniális fiatal színész elvesztése megrázó” – írta a színésznő. A színész Wendell Pierce, aki Perry mellett szerepelt a Furcsa című film pár remake-jében, ezt írta az X-en: „A fenébe. Matthew Perry két évig volt a főnököm, a kollégám és egy odaadó, kedves, vicces ember volt. Imádkozom, és remélem, hogy békében van.” Selma Blair színész az Instagramon azt írta ki, hogy Perry a „legrégebbi fiú barátom”.

Mindannyian szerettük Matthew Perryt, én pedig különösen. Minden nap

– írta Blair. „Feltétel nélkül szerettem őt. És ő engem. Összetörtem, összetört a szívem. Szép álmokat Matty. Édes álmokat” – tette hozzá.

Mira Sorvino, aki Perryvel szerepelt az 1994-es Párhuzamos életek című filmben, ezt írta az X-en: „Ó, ne! Matthew Perry! Te édes, zaklatott lélek! Találj békét és boldogságot a mennyországban, mindenkit megnevetve egyedülálló eszeddel!!!”

Paget Brewster amerikai színésző, aki Chandler barátnőjét, Kathyt alakította a Jóbarátok negyedik évadában, ezt írta az X-en: „Kedves volt számomra a Jóbarátokban, és minden alkalommal, amikor láttam őt az elmúlt évtizedekben. Kérem, olvassák el a könyvét. Az ő öröksége az volt.”

Meredith Salenger, aki 16 évesen Perryvel szerepelt Az ifjú Don Juan című filmben, négy közös fotót osztott meg. „Matthew és én 16 éves korunk óta ismerjük egymást. Oh, ember. Nincsenek szavak. Nyugodj békében édes MatthewPerry” – írta a színésznő.

„Milyen tragikus ezt a hírt olvasni” – írta George Takei színész. „A szívem együtt érez a szeretteivel és a régóta szereplő társaival.”

A kanadai–amerikai komikus, Tom Green ezt írta: „Megdöbbenve és elszomorítva hallottam Matthew Perry tragikus fulladásos haláláról. Ő egyike annak a sok tehetséges és hihetetlen sikertörténetnek szülővárosomból, Kanadából. Nyugodj békében Matthew.”

Piers Morgan brit műsorvezető Perryt nagyszerű színésznek, de egy nagyon elgyötört fickónak nevezte. 

Legutóbbi önéletrajza a függőségtől sújtott életéről volt az egyik legerőteljesebb, legőszintébb és legleleplezőbb, amit valaha olvastam.

– fogalmazott. A Warner Bros Television Group, amely 1994-től 2004-ig a Jóbarátok sorozatot készítette, egy közleményt tett közzé: „Matthew hihetetlenül tehetséges színész volt, és kitörölhetetlen tagja a Warner Bros. Television Group családnak. 

Komikus zsenialitásának hatása az egész világon érezhető volt, és öröksége sokak szívében tovább fog élni. Ez egy szívszorító nap, és szeretetünket küldjük a családjának, szeretteinek és minden odaadó rajongójának.”

Az NBC tévétérsaság, ahol Jóbarátok futott az Egyesült Államokban azt írta: „Oly sok örömet szerzett több száz millió embernek szerte a világon a tökéletes komikus időzítésével és fanyar szellemességgel. Öröksége számtalan nemzedéken keresztül élni fog.”  

Az X hivatalos Jóbarátok oldalán (korábban Twitter)  a következőket írták: „Megdöbbenve értesültünk Matthew Perry haláláról. 

Igazi ajándék volt mindannyiunk számára. Szívünk együtt van a családjával, a szeretteivel és az összes rajongójával.”  

Függőségektől szenvedett a magányos világsztár

Matthew Perry 1969. augusztus 19-én született, Montrealban és Los Angelesben nőtt fel. Gyerekszínészként kezdte, de a nagy áttörést az jelentette, amikor beválogatták az 1994-ben indult Jóbarátok című sorozatba, amelyben Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Courteney Cox, David Schwimmer és Matt LeBlanc volt a többi főszereplő. 

Friends
Fotó: Collection ChristopheL /AFP

A Jóbarátok a 90-es évek legnépszerűbb tévésorozata volt, az utolsó adást az Egyesült Államokban 52,5 millió néző látta. 

A sorozat főszereplői annyira népszerűek voltak, hogy epizódonként egymillió dollárt kértek a kilencedik és a tizedik évadban. A szereplőgárda népszerűsége annyira nem kopott meg, hogy felkérték őket, jöjjenek össze egy különleges alkalomra, ezzel nagyban segítve az HBO Max streamingszolgáltató 2021-es elindulását. 

Ezért fejenként több mint kétmillió dollárt kapott a hat filmsztár.

Matthew Perry szerepelt a többi között a Bolond szél fúj, a Hajszál híján hősök és a Bérgyilkos a szomszédom című mozifilmekben is. A színész tavaly magyarul is megjelent, Jóbarátok, szerelmek és a Rettenet című könyvében őszintén írt függőségéről, betegségeiről és magányáról is. 

Matthew Perry a medencéjéből nézte a várost az Instagramra feltöltött utolsó posztjában. A színész az utolsó bejegyzésében úgy fogalmazott:

Ó, jó érzéssel tölt el a körülötted kavargó meleg víz? Mattman vagyok

Matthew Perry kanadai–amerikai színész 54 éves volt.