Extra

Két színésznő nyeri a versenyt a legjobban kereső sorozatsztárok között

A televízió- és streamingpiac versengésének örülnek a színészek, mert feljebb tudják srófolni a fizetésüket. Azonban nem csak ez a fő szempont: minél népszerűbb a sorozat, annál többet hoz a konyhára, és ebből bőven jut a szereplőknek is.

Állandó vita tárgya, hogy Hollywoodban a férfi színészek dominálnak, legalábbis ami a fizetéseket illeti. A top tíz legtöbb pénzt kereső sztár férfi volt. A televíziós sorozatoknál ez nem így megy, ráadásul idén hatalmas ugrással pipálta le egyből két színésznő is a legjobban kereső sorozatszínészt.

Apple's "The Morning show" Global Premiere
Reese Witherspoon (R) and Jennifer Aniston (L) arrive for Apple’s “The Morning Show” global premiere at Lincoln Center- David Geffen Hall on October 28, 2019 in New York. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Jennifer Aniston  és Reese Witherspoon anyagilag és kritikailag is jól járt a sorozattal.
Fotó: Angel Weiss / AFP

Minden idők legjobban fizetett televíziós színészei ugyanabban a műsorban szerepelnek:

Jennifer Aniston és Reese Witherspoon egyaránt kétmillió dollárt keresett epizódonként a 2019-ben debütált Apple TV Plus The Morning Show című műsorért.

A sorozat nagy siker volt az egész világon, ám a magas fizetések még így is kiváltottak némi negatív visszhangot. Witherspoon a The Hollywood Reporternek elmondta a kritikákra, hogy az NBA-játékosok például sokkal több pénzt keresnek, de ez senkit nem érdekel.

A minket foglalkoztató stúdiók nem hülyék, ha beleegyeznek, hogy fizessenek nekünk, akkor okkal teszik. Valószínűleg sok ügyvédjük volt, és sok üzletember dönt a szám mellett, mert tudták, hogy ennél többet fognak keresni

– szúrt oda a kritikusoknak a színésznő.

USA - 2023 Beastly Ball - Los Angeles
Charlie Sheen addig feszítette a húrt, míg tulajdonképpen kicsapatta magát a világ egyik legnépszerűbb és legjobban jövedelmező sorozatából.
Fotó: Kay Blake

Nagyjából 10-12 évvel ezelőtt Charlie Sheen volt a legnépszerűbb sorozatszínész, és ennek meg is kérte az árát: az akkori árakhoz képest elképesztően sokat,

1,8 millió dollárt keresett részenként 2010 és 2011 között A két pasi és egy kicsi című szituációs komédiával.

Fénykorában a sorozat 14 millió nézőt vonzott epizódonként. Ahogy Sheen élete, az elválás is viharos volt, helyét Ashton Kutcher vette át, részenként 700 ezer dollárral.

US actor Ray Romano attends the screening of "Somewhere In Queens" at Metrograph in New York on April 17, 2023. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
A Szeretünk, Raymond az Egyesült Államok legnépszerűbb komédiája volt, amikor vetítették.
Fotó: AFP

Az Európában kevésbé ismert Ray Romano-sorozat, a Szeretünk, Raymond 1996-tól 2005-ig az egyik legnépszerűbb vígjátéksorozat volt az Egyesült Államokban.

A címszereplő mindennel szembeni frusztrációja köré összpontosuló széria 2003-tól 2005-ig epizódonként 1,7 millió dollárt hozott Romanónak.

US actor Chris Pratt poses during a red carpet event to promote his new film "Guardians of the Galaxy: Volume 3" in Seoul on April 19, 2023. (Photo by ANTHONY WALLACE / AFP)
Az akciósorozat műfajban is kipróbálta magát Chris Pratt.
Fotó: AFP

A Városfejlesztési osztállyal befutott, majd a Galaxis őrzőivel és a Jurassic Worlddel sztárrá váló Chris Pratt is nagyot szakított tavaly, A végső lista minden egyes részéért 1,4 millió dollárt keresett.

A színésznek azonban nem jött be a kísérlet,

a sorozat nem döntögette a nézettségi csúcsokat,

de Pratt nem fog munka nélkül maradni, továbbra is a legkeresettebb filmsztárok között van.

HOLLYWOOD FL - JANUARY 06: Tim Allen performs at Hard Rock Live at the Seminole Hard Rock Hotel & Casino on January 6, 2022 in Hollywood, Florida. Credit: mpi04/MediaPunch January 6, 2022
Tim Allen mostanában kevesebbet szerepel, de nagy eséllyel visszatérhet a színpadról a televízióba.
Fotó: Northfoto

A Házi barkács című sorozat is inkább csak a tengerentúlon népszerű, de pontosan emiatt Tim Allen meg is kérheti az árát:

epizódonként 1,25 milliót kapott, még a kétezres évek előtt, ami őrületes összegnek számított akkoriban.

Nemrég felvetődött a folytatás lehetősége, ha Allenen múlik, akkor nagy eséllyel ismét egy vaskos szerződéssel a zsebében nevettetheti meg az amerikai közönséget.

Jerry Seinfeld speaks to reporters on the red carpet for the 21st Annual Mark Twain Prize for American Humor at the Kennedy Center in Washington, D.C. on October 21, 2018. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Seinfield már most legendának számít, és ennek meg is van az ára.
Fotó: AFP

Jerry Seinfieldnél leginkább az a meglepő, hogy nem szerepel feljebb a listán, és „csak” egymillió dollárt kapott a róla elnevezett sorozat epizódjaiért 1989 és 1998 között. Az már más kérdés, hogy ha ez olyan színészek listája lenne, akik meggazdagodtak a streamelési jogokból,

akkor valószínűleg ő lenne a dobogó első fokán.

Friends
Fotó: AFP

A Seinfeld mellett a másik legnépszerűbb sorozat a kilencvenes években a Jóbarátok volt. A vígjáték tíz évadot futott 1994 és 2004 között,

  • Matt LeBlanc,
  • Lisa Kudrow,
  • David Schwimmer,
  • Jennifer Aniston,
  • Matthew Perry
  • és Courteney Cox

főszereplésével.

Annyira népszerűek voltak, hogy epizódonként egymillió dollárt kértek – és meg is kapták – a kilencedik és a tizedik évadban. A szereplőgárda népszerűsége annyira nem kopott meg, hogy felkérték őket, jöjjenek össze egy különleges alkalomra, ezzel nagyban segítve az HBO Max elindulását.

Ezért fejenként több mint kétmillió dollárt kapott a hat színész.

 

kritikus gázsi sztár Hollywood fizetés
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek