Meghalt Indi Gregory, az a nyolc hónapos, kritikus állapotban lévő brit kislány, akit a hét végén levettek a lélegeztetőgépről – közölte a Reuters hírügynökséggel hétfőn a család ügyvédje.

A kislány szülei a múlt hónapban elvesztették jogi csatájukat, hogy gyermekük életfenntartó gépeken maradhasson, és egy római vatikáni gyermekkórházba szállítsák. Vagyis kérésük szerint addig kellett volna még a gépeken tartani a kislányt, ameddig elszállítják a vatikáni kórházba.

Italy grants citizenship to critically-ill UK baby
Fotó: AFP

A baba 01:45-kor (GMT) meghalt – írta hétfőn az X közösségi médiaplatformon Simone Pillon, egykori olasz törvényhozó és konzervatív katolikus kampányoló, aki a Gregory családot képviseli. Indi Gregory ritka, gyógyíthatatlan, degeneratív mitokondriális betegségben szenvedett, ami azt jelentette, hogy sejtjei nem termeltek elegendő energiát. Orvosai szerint nagy fájdalmai vannak, és nincs értelme folytatni a kezelést.

Az angol bíróságok megadták a jogot a kórháznak, hogy leszedjék a gépekről, ezt a döntést pénteken hirdették ki. Szombaton a gyermeket a közép-angliai nottinghami kórházból egy hospice-be szállították, ahol levették a gépről. A múlt héten az olasz kormány megadta a babának az olasz állampolgárságot, hogy megakadályozza, hogy lekapcsolják a készülékekről, és lehetővé tegye számára, hogy Olaszországba költözhessen.

Ferenc pápa szombaton szólt hozzá az esethez, közleményben kijelentve, hogy imádkozik a kislányért, családjáért és minden háborúban és betegségben szenvedő gyermekéért.