A tervek szerint 2027-ben 13 euróra emelhetik a dobozos cigaretták árát, miközben teljesen betiltanák az eldobható e-cigarettákat. Emellett azon is dolgoznak, hogy a dohányzást teljesen betiltsák az olyan közterületeken, mint a parkok, strandok és az erdők. Az egészségügyi minisztérium célja, hogy 2032-re egy teljesen dohányzásmentes generációt hozzanak létre.

Fotó: JOEL SAGET / AFP

A francia egészségügyi miniszter, Aurélien Rousseau kijelentette, hogy a dohányzás a felelős számos megelőzhető betegségért és halálozásért – írta meg az Euronews. Szerint Franciaország túl nagy árat fizet ezért a szenvedélyért. 

Franciaországban évente 75 ezer halálesetet kötnek a dohányzáshoz, illetve ez a 65 éves kor alatti halálozások vezető oka 

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az elrettentő számok ellenére még mindig nagyjából 12 millió francia dohányzik napi szinten.

Franciaországban a dohányosok napi százalékos aránya meghaladja az uniós átlagot – olvasható ki az Eurostat adataiból. Az országban a 15 éves kortól a lakosság 22,2 százaléka dohányos, ez az arány 19,7 százalék az Európai Unióban.

A cigaretta áremelését fokozatosan tervezik bevezetni. 2025-ben 12, 2027-ben pedig 13 euróba kerül majd egy doboz cigi. Egy csomag ára jelenleg 10-11 euró között mozog.

Biztonságosabb nikotinalternatívákat mutattak be, amelyek a dohányzási arány jelentős csökkenéséhez vezetnek

Az elektronikus cigarettát bevezető országokban, mint például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kanadában és Új-Zélandon, a dohányzási arány a globális átlag felére esett vissza.

Aurélien Rousseau közölte, hogy a terveikkel segíteni akarják a dohányosokat a leszokásban. Hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez rendkívül nehéz feladat. Kiemelte, hogy nemcsak a leszokókat kell támogatni, hanem azokat is, akiknek a jövedelme nagyrészt a dohányipari termékekből származik. Ezt szem előtt tartva a viszonteladók megsegítése is a tervek között szerepel.

A Rákellenes Liga francia jótékonysági szervezetének elnöke közölte, hogy Franciaországban a dohányosok száma jelenleg stagnál, ami jó hír, de nem elég. Szerinte az a legfontosabb, hogy megelőzzék, hogy a fiatalabb generációk rászokjanak a dohányzásra. Ezt a véleménye szerint úgy lehet elérni, ha széles körben megakadályozzák, hogy a gyerekek találkozzanak a dohányzással. Ezt az elképzelést húzza alá a közterületeken történő tiltás.

Egy jelentés szerint 

Franciaországnak éves szinten 156 milliárd eurójába kerül a dohányzás.

Ebbe a számba belekalkulálták a dohányzás miatt elhunyt emberek gazdasági értékét, illetve a rákos betegek kezelésére és ellátására fordított kiadásokat.

Az Európai Unióban éves szinten körülbelül 700 ezer ember halálát kötik a dohányzáshoz.