BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság 118 millió eurós segélyt hagyott jóvá a Palesztin Hatóságnak

A brüsszeli testület emlékeztetett: az Európai Unió a közös európai stratégia keretében a 2021–2024-es időszakra közel 1,2 milliárd euró támogatást hagyott jóvá a palesztinok megsegítésére.

Az Európai Bizottság egy 118,4 millió eurós támogatási csomagot fogadott el a Palesztin Hatóság támogatására a 2023-as éves előirányzat részeként – tájékozatott a brüsszeli testület pénteken.

500,000 Palestinians face hunger, thirst in Gaza: Municipality
Mindennapossá vált az éhínség a Gázai övezetben.
Fotó: AFP

Az uniós bizottság közleménye szerint az elfogadott új pénzügyi támogatás hozzá fog járulni a ciszjordániai köztisztviselők fizetésének és nyugdíjának kifizetéséhez, a ciszjordániai és gázai készpénzátutalási programon keresztül a kiszolgáltatott családok szociális juttatásaihoz, a kelet-jeruzsálemi kórházakba történő orvosi beutalások finanszírozásához, valamint a Palesztin Hatóság intézményei igazgatási és technikai kapacitásának támogatásához.

A brüsszeli közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki kijelentette: nagyon aggasztó a gázai és ciszjordániai helyzet , beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Tájékoztatása szerint az Európai Unió ezért már megnégyszerezte a Gázának nyújtott humanitárius segítségét.

Pénzeszközeink gondos felülvizsgálatát követően bejelentjük a Palesztin Hatóságnak nyújtandó nagyon is szükséges segítséget

– fogalmazott.

Az elnök elmondta, az EU a palesztinoknak nyújtott segélyek legnagyobb nemzetközi adományozójaként mérlegeli egy szélesebb körű, középtávú csomag kidolgozását a jövő évre vonatkozóan, amely hozzájárulna Gáza és Ciszjordánia gazdasági és politikai stabilitásához a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására irányuló szélesebb körű nemzetközi erőfeszítések részeként.

A brüsszeli testület emlékeztetett: az Európai Unió a közös európai stratégia keretében a 2021–-2024-es időszakra közel 1,2 milliárd euró támogatást hagyott jóvá a palesztinok megsegítésére. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.