Közélet

Az izraeli háború 77. napja – Macron a jordániai királlyal tárgyal a gázai helyzetről, már úton vannak a francia segélyszállítmányok is

Emmanuel Macron francia elnök Jordániában tárgyal a lehetséges gázai tűzszünetről és az esetleges kétállami megoldásról.

A gázai helyzetről tárgyalt Emmanuel Macron francia elnök a vörös-tengeri Akabában II. Abdalláh jordániai királlyal, majd karácsonyi vacsorát költött el a Jordániában állomásozó francia katonákkal.

French President Emmanuel Macron in Jordan
Fotó: Anadolu via AFP

A gázai abszolút humanitárius szükséghelyzetre tekintettel nem kíméljük közös erőfeszítéseinket, hogy minél előbb tűzszünetet érjünk el és eleget tegyünk a lakosság sürgős szükségleteinek – hangsúlyozta a francia elnök, aki üdvözölte a Gázába szánt segélyek célba juttatására létrehozott jordániai folyosót.

Az első francia repülőgép, fedélzetén 11 tonna segélyszállítmánnyal csütörtökön érkezett meg Ammánba.

Egy másik várhatóan a következő napokban érkezik. A francia elnök hangsúlyozta a két vezető készségét is a kétállami – izraeli és palesztin – politikai megoldás újbóli megnyitására. A jordániai uralkodó hangsúlyozta Franciaország és az szerepének a fontosságát a kétállami megoldás támogatásában, és fokozott erőfeszítéseket szorgalmazott ezirányban.

A Vörös-tengeren haladó teherhajók elleni támadások kapcsán a francia elnök bírálta az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók által a hajózás szabadságára jelentett tűrhetetlen fenyegetést, és üdvözölte a francia haditengerészetnek a napokban játszott jelentős szerepét az ezen veszély elhárításában.

Az izraeli hadsereg csütörtöki közlése szerint újabb Hamász tagokat fogtak el, valamint titkosszolgálati anyagokat foglaltak le a Hamász egyik parancsnoki központjában. Az IDF szóvivői elmondták, hogy az ejtőernyős alakulat tagjai fogtak el több terroristát, köztük a Hamász egyik századparancsnokát. Az izraeli csapatok megszerezték az ellenőrzést a kelet-gázai Sedzsaja település környékén, és razziákat tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonában.

 

20:11

Humanitárius segélyszállítmányt szavazott meg az ENSZ a Gázai övezet számára

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Gázai övezet számára összeállított segélycsomagot, a voksoláson 13-0 arányban nyertek az igenek, az Egyesült Államok és Oroszország ugyanakkor tartózkodott, utat engedve ezzel a segélycsomag elindításának. A testületben mindkét országnak vétójoga van.

A csomag elfogadását követően az izraeli nagykövet éles hangvételben szólalt fel a tanács előtt. Gilad Erdan hangsúlyozta:

A Hamász által a mai napig fogva tartott 130 túszt, köztük nők, gyermekek és idősek, nem szabad, hogy a történelemkönyvek lábjegyzetein kössenek ki.

A diplomata kiemelte: a humanitárius segély szinte megállás nélkül ömlik be a Gázai övezetbe, a Hamász viszont még mindennek ellenére sem engedi meg még a Vöröskereszt munkatársainak sem, hogy találkozzanak a túszokkal, hogy egészségügyi állapotukról meg tudjanak győződni. Erdan hangsúlyozta: ez az eljárás a Hamász részéről a létező legkegyetlenebb háborús bűn, amit csak el tudnak követni, véleménye szerint ezért a tanácsnak nem a gázai segélyezéssel, hanem a fogvatartottak életével kellene elsősorban foglalkoznia.

17:34

Az Európai Bizottság 118 millió eurós segélyt hagyott jóvá a Palesztin Hatóságnak

Az Európai Bizottság egy 118,4 millió eurós támogatási csomagot fogadott el a Palesztin Hatóság támogatására a 2023-as éves előirányzat részeként – tájékozatott a brüsszeli testület pénteken.

Az uniós bizottság közleménye szerint az elfogadott új pénzügyi támogatás hozzá fog járulni a ciszjordániai köztisztviselők fizetésének és nyugdíjának kifizetéséhez, a ciszjordániai és gázai készpénzátutalási programon keresztül a kiszolgáltatott családok szociális juttatásaihoz, a kelet-jeruzsálemi kórházakba történő orvosi beutalások finanszírozásához, valamint a Palesztin Hatóság intézményei igazgatási és technikai kapacitásának támogatásához.

A brüsszeli közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki kijelentette: nagyon aggasztó a gázai és ciszjordániai helyzet, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Tájékoztatása szerint az Európai Unió ezért már megnégyszerezte a Gázának nyújtott humanitárius segítségét.

17:32

Halottnak nyilvánítottak egy újabb gázai túszt Izraelben

Halottnak nyilvánítottak Izraelben egy újabb gázai túszt, Gadi Haggájt – jelentette közössége, Nir Óz kibuc pénteken. A hetvenhárom éves Haggájt feleségével, a hetvenéves Judy Weinsteinnel együtt hurcolták Gázába október 7-én az iszlamista Hanász terroristái. Weinsteint sebesülten továbbra is fogságban tartják, ő a legidősebb női túsz.

Halottá nyilvánítása nyomán Haggájnak már csak a holttestét őrzik a terroristák a Gázai övezetben. A kibuc nem közölte, hogy honnan származik az információ, amely alapján bejelentették halálát. Gadi Haggáj négygyermekes apa és hétgyermekes nagyapa volt, nyugalmazott szakács és dzsesszzenész, fuvolaművész, aki az izraeli hadsereg zenekarában is játszott. A házaspár az Egyesült Államokból vándorolt be Izraelbe, mindketten kettős állampolgárok. Weinstein New Yorkban született, nyugdíjas tanár, mindketten támogatták a palesztinokkal folytatott békefolyamatot.

15:37

Ferenc pápa aggódik, közeli munkatársát küldi a Szentföldre karácsonyra

A Ferenc pápa közvetlen hatáskörébe tartozó Apostoli Alamizsnahivatal vezetője, Konrad Krajewski bíboros a Szentföldre utazik a karácsonyi ünnepekre – jelentette be a vatikáni hivatal pénteken. A közlemény hangsúlyozza, hogy az egyházfő fájdalmat érez a világot „darabokban sújtó harmadik világháború miatt”, és minden nap a békéért imádkozik.

A pápa nyomatékosan a földet vérrel szennyező konfliktusok befejezését kéri a mártír Ukrajnában, Szíriában, Afrika számos országában, és most Izraelben és a palesztin területeken is – olvasható az alamizsnahivatal közleményében.

Ferenc pápa a háború következményeit közvetlenül megélő emberekkel való közelsége jeleként Konrad Krajewski bíborost küldi a Szentföldre.

A bíboros útjának célja a békéért folytatott ima – közölte a hivatal, emlékeztetve, hogy 2014 júniusában a vatikáni kertekben tartottak imát a szentföldi békéért Ferenc pápa vezetésével, és azon az akkori izraeli elnök, Simon Peresz és Mahmúd Abbász palesztin elnök vett részt. Az az imádság a mai napig érvényes – olvasható a dokumentumban.

13:08

Libanoni Hezbollah célpontokat lőtt az izraeli hadsereg

Miután a Hezbollah Libanonból rakétatámadásokat indított Izrael ellen, az izraeli hadsereg (IDF) légicsapásokkal támadta a szervezet katonai támaszpontjait és infrastruktúráját.

A Hezbollah és az IDF közötti tűzharcok eddig jórészt a határmenti területeket érintették, ám az Al-Dzsazíra szerint újabban növelte a síita szervezet elleni csapásai intenzitását. Azt azonban egyelőre sikerült megelőzni, hogy a háború kiszélesedjen és teljes körű összecsapássá váljon a Hezbollah és Izrael között is.

A háború kitörése óta legalább 18 civil – köztük négy újságíró – és több mint 110 Hezbollah harcos vesztette életét.

09:06

Az izraeli hadsereg elpusztította a Hamász vezetőinek főhadiszállását

Az izraeli hadsereg (IDF) sikeresen átvette az irányítást Gáza óvárosában és felfedezett egy föld alatti bázist, amit a gyanú szerint a Hamász vezetői használhattak főhadiszállásként.

Az IDF az alagutak átvizsgálása után a helyszínre rendelte a hadserek Harcmérnöki Hadtestének Yahalom különleges műveleti egységét, akik a 401. dandárral közösen megsemmisítették a titkos bunkert – írta meg a Jerusalem Post. A vizsgálatok feltártak az alagutakban több lakórésznek kialakított helyiséget, valamit irodát. Valószínűleg a Hamász vezetői élhettek itt, mielőtt az IDF benyomult volna a városba.

Az alagutak Gáza város Shejaia negyedének Palesztina teréig vezettek, ahol kijáratokat találtak a katonák.

emmanuel macron izraeli háború Izrael jordánia
Kapcsolódó cikkek