Újfajta vakcinát fejlesztettek ki és teszteltek kutatók a koronavírus okozta megbetegedés ellen. Az „ellen” szónak itt jelentősége van, mert – mint azt a Nature folyóirat megírta – az újfajta, száraz port tartalmazó, aeroszolos vakcina elsősorban ott erős, ahol a vállizomba adott oltások semmiféle hatást nem fejtettek ki, az orr nyálkahártyában. 

Artificial,Lung,Ventilation,Monitor,In,The,Intensive,Care,Unit.,Nurse
A lényeg, hogy aki elkapja a koronavírust, ne kerüljön kórházba.
Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint a spray az IgG- és IgA-antitestek robusztus termelődését váltotta ki és erősítette a T-sejtes immunválasz kialakulását az orrban, legalábbis az állatkísérletekben így történt. A fejlesztők szerint az orrsprayvakcina azért jó, mert védelmet nyújt a vuhani, valamint az újabb törzsek ellen is.

A koronavírus ellen a vakcináknak eddig négy típusát alkalmazták:
– inaktivált vírust tartalmazó (ilyen például a Shinopharm)
– mRNS-típus (Moderna, BioNTech–Pfizer)
– vírusvektortípus (AstraZeneca, Janssen, Szputnyik)
– fehérjealegység-vakcinák (Magyarországon nem használták, ilyen például a Novavax)

Mindegyik hatékony és remélhetőleg biztonságos, de van egy közös hátulütőjük: 

semmilyen védelmet nem hoznak létre a légutakban. Sőt a betegség továbbadását sem tudják gátolni, 

egyedüli, de nem lebecsülendő előnyük a tünetek enyhítése és a koronavírus gyorsabb lefutásának támogatása.

Találtak valamit az mRNS-oltásokban, aminek nem kellene ott lennie

Selejtet gyárthat az mRNS-oltás, de egyelőre nem úgy tűnik, mintha befolyásolná ezeknek a vakcináknak a hatását az a jelenség, amelyről az angliai Cambridge-i Egyetem kutatói a múlt héten számoltak be a Nature tudományos hetilapban – írta a Hvg.hu. 

A légutak felkészítése a vírusra márpedig elég fontos: több kutatás mutatott rá, hogy ott a legmagasabb a Covid–19-betegség alatt a vírusterhelés. S van még egy érv az orron át bevihető védelem mellett: sokkal kisebb dózis elegendő annál, mint amennyit a vállizomba be kell adni. Ráadásul ezek az inhalálóanyagok csak egyadagosak, ellentétben a Janssen kivételével valamennyi Covid-vakcinával. Ha lehet hinni a fejlesztőknek, az orron át megszerzett védelem ráadásul nem csak egy kisebb csoportját célozza a SARS-CoV-2 vírusnak, hanem szélesebb körűnek tűnik. Az állatkísérletek alapján a bevitt anyag öt hétig váltott ki antigén-termelődést.  

Hidegzuhany a Modernával és a Pfizerrel oltottakra: rejtélyes immunválaszra bukkantak

Egy tanulmány megállapította, hogy a Covid elleni mRNS-vakcinák néha nem szándékos immunválaszhoz vezettek, mivel a vakcina szervezet általi olvasásának módja hibás volt.