BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt az élet Izlandon: másodpercenként 200 köbméter láva ömlött ki a vulkánból – videó

Már hetek óta számítani lehetett rá, hogy kitör a Reykjanes-félszigeti vulkán. Hétfő hajnalban bekövetkezett ez, a földfelszínen mintegy 3,5 kilométeres repedés keletkezett, és tovább nőtt. A kráterből másodpercenként mintegy 100-200 köbméternyi láva tört a felszínre.

Hétfőn éjszaka kitört az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló vulkán, amelynek hetek óta tartó szeizmikus tevékenysége miatt novemberben egy közeli falut is evakuáltak. Az izlandi Meteorológiai Hivatal közlése szerint a kitörés a kiürített Grindavík halászfalutól északra kezdődött.

Fotó: AFP

Az X közösségimédia-platformon közzétett felvételeken jól látható az éjszakai égbe szökő izzó láva. A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy senki ne közelítse meg a vulkánt.

Vulkánkitörés kezdődött Grindavík mellett. Nem tudjuk, mekkora károkat okozhat

– írta a Facebookon Gudni Jóhannesson izlandi elnök, hangsúlyozottan arra kérve a lakosságot, hogy kövesse a polgári védelem utasításait.

A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavíkot már hetek óta fenyegette a vulkán kitörése. 

Novemberben a falu mintegy 3700 lakosát evakuálták, és a közeli idegenforgalmi látványosságot, a Kék Lagúnát is lezárták, amelyet egyébként éppen a hétvégén nyitottak meg újra a látogatók előtt.

A hétfő éjszakai vulkánkitörést követően az ország legnagyobb repterének számító – a fővárostól, Reykjavíktól mintegy 50 kilométerre fekvő – Keflavík nemzetközi repülőtéren a forgalmat nem állították le, de számos érkező és induló járatnál késéseket jeleztek.

Volcanic eruption begins north of Grindavik
Fotó: MTI

Az izlandi meteorológiai hivatal közlése szerint a földfelszínen mintegy 3,5 kilométeres repedés keletkezett, majd tovább nőtt. 

A vulkánból másodpercenként mintegy 100-200 köbméternyi láva tört felszínre 

– fűzték hozzá, megjegyezve, hogy ez a mennyiség a korábban a térségben tapasztaltak sokszorosa.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A Reykjanes-félszigeten a Fagradalsfjall tűzhányó közelében a közelmúltban három kitörés történt: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.