Elhunyt Norman Jewison, aki olyan ikonikus zenés filmek rendezője volt, mint a Jézus Krisztus szupersztár és a Hegedűs a háztetőn. Norman Jewison szombaton hunyt el, 97 éves korában. A hírt szóvivője erősítette meg, aki a halál pontos helyét a család védelme miatt nem árulta el.

Aug. 09, 2011 - Toronto, ON, Canada - Film director Norman Jewison sits for a portrait at his office at Yorktown Productions Ltd. in Toronto on Monday, August 8, 2011. Jewison is being honoured by the Toronto Film Critics Association for his decades-long efforts to promote and support Canadian film.  (Credit Image: © Aaron Vincent Elkaim/The Canadian Press/ZUMAPRESS.com)
Fotó: Aaron Vincent Elkaim / Zumapress / Northfoto

Norman Jewisont rendezőként háromszor is Oscarra jelöltek, négy alkotása pedig a legjobb film kategóriában versenyzett. Jewison pályája az 1950-es években kezdődött: 1958 és 1961 között a CBC tévé rendezőjeként dolgozott, majd 1963-tól filmrendezőként tevékenykedett. 

Első nagy sikerű munkája az 1966-ban bemutatott Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! és az egy évvel később megjelentetett Forró éjszakában volt.

Az utóbbi produkcióért ráadásul öt aranyszobrot is elnyert, ami az amerikai filmvilág csúcsára repítette Norman Jewisont – írja a Blikk. Bár rendezőként sosem kapott Oscar-díjat, munkáit pályája során négy BAFTA-, illetve tizenkét Golden Globe-díjjal és negyvenhat jelöléssel ismerték el. Legismertebb produkciói közé tartozik az 1971-es Hegedűs a háztetőn, az 1973-as Jézus Krisztus szupersztár, a Cher és Nicolas Cage főszereplésével készült, 1987-es Holdkórosok, illetve a 2003-as Az ítélet.