A JPMorgan Chase-t naponta 45 milliárd kibertámadás éri. Ez az egy évvel korábbi támadások duplája. A folyamatos kibertámadásokkal hackerek próbálnak behatolni a bank belső rendszerébe – erről a vagyonkezelésért felelős vezetője beszélt.

Symbol image hacker
Fotó: AFP

Mary Erdoes Davosban közölte, hogy a bank évente 15 milliárd dollárt költ technológiára és informatikusokra, hogy védekezni tudjanak a támadásokkal szemben – írta meg Financial Times. A cégnél 62 ezer szakember foglalkozik csak ezzel.

Több mérnökünk van, mint a Google-nak vagy az Amazonnak. Hogy miért? Mert muszáj

– mondta Erdoes, majd hozzátette, hogy a hekkerek egyre okosabbak, ügyesebbek és gyorsabbak.

Kiberbiztonság: egyelőre a hekkerek állnak nyerésre

A 2024-es online fenyegetettségi színtér nagyon hasonlít majd az ideire, csak hatékonyabb lesz, és okosabbak lesznek a trükkök, módszerek. A bűnözők csak egy dologra hajtanak: pénzre.

Nem csak a JPMorgan áll folyamatosan hekkertámadás alatt. A nyugati pénzügyi intézetek az elmúlt két évben folyamatosan arról számolnak be, hogy egyre nő a kibertámadások száma a rendszereik ellen. A bankok szerint ezek mögött a támadások mögött orosz hekkerek állnak, akik így próbálnak bosszút állni az Ukrajna ellen indított háborúra adott nyugati szankciók miatt.

Azt is elmondta, hogy a kibertámadások többmilliárdos számát a hekkerek a mesterséges intelligencia felhasználásával hajtják végre.

A JPMorgan egy évtizeddel ezelőtt az áldozata volt az egyik legnagyobb bankok elleni kibertámadásnak. Ekkor 83 millió, többségében lakossági számla került veszélybe.

A pénzügyi szektor mellett a politika is retteg a mesterséges intelligenciától

A davosi rendezvényen beszélt z IMF vezérigazgató-helyettese, Gita Gopinath is, elmondta kiberbűnözők által használt mesterséges intelligenciák egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a politikai életben is. 

Sajnos számítanunk kell rá, hogy ez a technológia hatalmas károkat okozhat, még mielőtt képesek lennénk hatékonyan védekezni ellene

– mondta Gopinath. Hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia hosszú távon befolyásolhatja a pénzügyi piacok helyzetét is.

Az IMF attól is tart, hogy a legnagyobb bankok olyan mennyiségű pénzt pumpálnak a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, hogy évek múlva a technológia egy szűk vállalati kör kezében összpontosulhat.