Az újonc szenzáció, Victor Wembanyama lehet az első profi kosárlabdázó, aki egymilliárd dollárt keres a pályán. A január 4-én 20 évessé váló francia fenomént a San Antonio Spurs választotta ki a tavalyi draft első helyéről. A csapat négyéves, 55,2 millió dolláros újoncszerződést kötött vele, ami az amerikai profi liga, az NBA jelenlegi szabályai alapján a lehető legmagasabb összeg. 

Új lendületet adhat az NBA-nek a Spurs fiatal csillaga. Fotó: AFP

A szabályok szerint az újonc, szerződése lejárta után jogosult lehet egy maximum ötéves hosszabbításra, amely 316 millió dollárt hozna a konyhájára. Ezután, ha továbbra is brillírozik a pályán, és egészséges marad, akkor egy úgynevezett szupermax szerződést kaphat, amelynek öt éve alatt körülbelül 529 millió dollárt kereshet. 

Így addigi karrierje során valamivel 900 millió dollár fölé emelkedne a keresete. Egy második szupermax szerződéssel a fiatal sztár elsőként léphetné át az egymilliárd dolláros álomhatárt. Egy ilyen szerződés a Bloomberg becslése szerint öt év alatt 760 millió dollárt érhetne.

A szurkolók által „Wemby”-ként ismert Wembanyama úgy robbant be az NBA-be, mint 20 évvel korábban a Cleveland Cavaliers által draftolt LeBron James. Pontszerző képességei az örök All Star csapatba választott Kevin Durant-ére emlékeztetnek, körülbelül 2,5 méteres „szárnyfesztávolsága”, vagyis kinyúlási képessége pedig Giannis Antetokounmpóhoz és Rudy Gobert-hez hasonló védekezőkiválósággá teheti.

Fotó: AFP

Ha Wembynek összejön a Bloomberg által felvázolt pályaív, egy nagyon kevés tagból álló elitklubhoz csatlakozhat, kevés más sportcsillag jutott milliárdos státuszhoz a pályán kívüli vállalkozások segítsége nélkül. A Forbes kimutatása szerint Cristiano Ronaldo ilyen például, aki angol, spanyol, olasz és szaúd-arábiai topklubokban játszott, játszik. 

A baseballsztár Shohei Ohtani, aki a múlt hónapban írt alá a Los Angeles Dodgershez 700 millió dollárért 10 évre, a legnagyobb összegű egyéni szerződéssel rendelkezik a profi sportágakban –, szintén közel kerülhet az egymilliárdhoz pályafutása során.

A japánok baseballsztárjának van a legnagyobb összegű egyéni szerződése a profi sportban.
Fotó: AFP

A 39 éves LeBron James az NBA valaha volt legjobban fizetett játékosa, 479 millió dollárt keresett a kosárlabdaszerződésekből. A Forbes becslése szerint a Lakers-sztár vagyona tavaly nyáron lépte át a tíz számjegyű álomhatárt. Ehhez azonban olyan sikeres vállalkozások kellettek, mint a 2021-ben 750 millió dollárra értékelt SpringHill Company, egy szórakoztatóipari cég. 

James kasszáját a Nike-val kötött, több mint egymilliárd dolláros üzlet is szépen megcsengette, ezenkívül tulajdonrésze van a Fenway Sports Groupban, amely a Boston Red Sox és a Liverpool Football Club tulajdonosa.

NBA In-Season Tournament Semifinals: Los Angeles Lakers vs New Orleans Pelicans - Press conference
LeBron James az NBA valaha volt legjobban fizetett játékosa.
Fotó: Anadolu via AFP

Az NBA-legenda Michael Jordan 2014-ben érte el a milliárdos státuszt, és a Bloomberg Billionaires Index szerint jelenleg 3,5 milliárd dollárt érnek vállalkozásai és márkaneve. Jordan, aki 2003-ban vonult vissza az NBA-ből, játékosként 94 millió dollárt keresett, ám a Charlotte Hornets eladásából, a Nike-val kötött cipőszerződéséből, valamint a McDonald’sszal, a Gatorade-del és a Hanesszel kötött reklámszerződésekből ennek többszörösét kaszálta.

Wembanyama azonban már most jelezte, hogy nem akarja utánozni legendás elődeit. Eddig a kisebb üzleteket részesítette előnyben, amelyek szerinte jobban megfelelnek személyes értékeinek. 

Inkább nem csinálok semmit, mint hogy valami értelmetlen dolgot csináljak

– mondta.

Globálissá válhat az NBA

Wembanyama értéke kiterjed az NBA külföldi terjeszkedésének segítésére is. A liga évek óta dolgozik azon, hogy növelje nemzetközi közönségét. Az olyan játékosok, mint a kínai születésű center, Yao Ming, akit 2002-ben a Houston Rockets draftolt, segítettek a népszerűség növelésében Ázsiában. A liga Mexikóban és Európában is rendezett már rendes szezonbeli mérkőzéseket; a Brooklyn Nets és a Cleveland Cavaliers ebben a hónapban Párizsban játszik.

Ezzel párhuzamosan egyre több élvonalbeli tehetség érkezik az Egyesült Államokon kívülről. Wembanyama egyike volt a 2023-as drafton kiválasztott négy francia játékosnak. Az elmúlt öt szezon mindegyikében tengerentúli születésű játékos nyerte el a liga legértékesebb játékosának járó díjat. Az NBA-nek azonban még mindig nem sikerült megragadnia globálisan a nézők figyelmét – például a brit Premier League-hez viszonyítva.

A fiatal francia kosaras felemelkedése egybeesik az idén nyáron Párizsban megrendezendő olimpiai játékokkal – a világ egyik legnagyobb sporteseményével. Wembanyama a házigazda csapat sztárja lesz, ami újra felkeltheti az érdeklődést az NBA iránt. 

A kosárlabda-kultúra nem olyan mély Franciaországban, a játék hazai terjesztése az egyik prioritásom a távoli jövőben

– jelentette ki.

A nagyobb globális jelenlét lehetővé tenné az NBA számára, hogy nagyobb összegű televíziós szerződéseket kössön, és ezekből a játékosok is többel részesedjenek. Az NBA jelenlegi, 24 milliárd dolláros médiaszerződése a 2024–2025-ös szezon után lejár. A következő szerződés 70–80 milliárd dollár közötti összeget érhet el. 

Paris,,France,,August,8.,2022:,Summer,Olympic,Game,Paris,2024
A párizsi olimpia Wembanyamán keresztül nagy lökést adhat az NBA népszerűségének Európában.
Fotó: kovop

A tévéhálózatok arra számítanak, hogy Wemby vonzza majd a nézőket. A Spurs idén összesen 19 országosan közvetített mérkőzést játszik, meglehetősen gyatra a mérlege. Wembanyama kulcsfontosságú a franchise azon terveihez, hogy visszatérjen a bajnoki formába – utoljára 2014-ben nyertek bajnoki címet. Akkor az Ikertornyok, azaz David Robinson és Tim Duncan vezérletével. 

Új üzleti modell

Míg Wembanyama szinte biztos, hogy lendületet ad az NBA-nek, az már kevésbé világos, hogy mennyire lesz előnyös a sportcsillagokhoz általában kapcsolódó márkák számára. Sok kosárlabdázó kiegészíti jövedelmét sportcipőszerződésekkel és sportitalok támogatásával. 

Gyorséttermek, videójáték-gyártók, biztosítók és technológiai óriások is szerződtettek már NBA-játékosokat. A Wembanyamához hasonló fiatal játékosok azonban már sokkal tudatosabbak a személyes márkájukkal kapcsolatban, és többet keresnek a játékkal, mint a korábbi generációk. Így újfajta üzleti modellt kezdenek el meghonosítani. 

Ilyen például Wembanyama megállapodása a Barcode-dal, a Mubarak „Bar” Malik és a Washington Wizards csatára, Kyle Kuzma által alapított, növényi alapú italt gyártó céggel. 

Ahelyett, hogy előre nagy összeget kínált volna, a Barcode azzal nyerte meg Wembanyamát, hogy lehetőséget adott neki a befektetésre. 

Az ügyet ismerő személyek szerint Wembanyamának voltak jövedelmező ajánlatai a konkurens sportitaloktól, a Gatorade-től és a BodyArmortól, de a francia szerint a Barcode jobban megfelelt a prioritásainak. A részesedésének nagyságát nem hozták nyilvánosságra. Persze azért a piaci multikat sem kell sajnálni; Wemby 15 évesen lett profi Franciaországban, azóta van szerződése a Nike-val.