Extra

Ezek a jelenleg kapható legdrágább Lego-szettek

A legó egy generációkon átívelő jelenség, amellyel kicsik és nagyok egyaránt szeretnek játszani. Azonban a legdrágább legószetteket nem feltétlenül játékra gyártják, sokkal inkább számítanak műalkotásoknak. Itt van a jelenleg kapható öt legértékesebb legókészlet.

A legó a világ egyik leghíresebb játéka. Minden évben a játékeladási listák élén állnak a dán cég építőkockái, amelyekkel játszva már több generáció is felcseperedett. A legó valahol több mint egy játék, hiszen az egyes szetteket felnőttek is megvásárolják, erre pedig a gyártó is hamar rájött. Vannak olyan dobozok, amelyeken ott virít a 18 éves kortól ajánlott jelzés. A legdrágább legókészletekért pedig egy kisebb hitelt sem árt felvenni.

Khabarovsk,,Russia,,Janyary,10,,2021.,A,Child,Plays,And,Examines
legdrágább lego
A legdrágább legó a Star Wars Millennium Falcon. Fotó: Shutterstock

A legó varázsa legfőképp a kreativitásban jelenik meg. Kis építőkockákból lehet megalkotni szinte bármit, amit csak el tudunk képzelni. A legdrágább szettek pedig különböző franchise-okat vagy ikonikus építményeket ábrázolnak – írta meg a Dexerto.com.

A hivatalos árakat és a készletek adatait a legó magyarországi honlapjáról gyűjtöttük össze.

Melyik a legdrágább legó?

Aki kicsit jobban ismeri a legót, az most meglepődhet, hiszen a legdrágább szett nem az, amire sokan gondolnának. Egész pontosan az első helyen holtverseny alakult ki, hiszen a legó Star Wars AT-AT lépegetőért, illetve a legó Star Wars Millennium Falconért átszámítva

340 ezer forintot kell letenni a pénztárnál.

A dobogó tetején mégis mindenki kedvenc robottevéje állhat, mivel az AT-AT lépegető kevesebb darabból áll, mint a Sólyom. Ez azt jelenti, hogy a készlet egyes darabjai drágábbak, a listán így kerülhetett az élre.

Lego dévoile son modèle AT-AT de 6 785 pièces, sorti dans le cadre de la collection "Star Wars Ultimate Collector Series"
legdrágább lego
Legdrágább legó: legó Star Wars AT-AT. Fotó: Northfoto

A legó Star Wars AT-AT lépegető 6785 darabból áll. Ezekből egy darab 69 centiméter magas, 62 centiméter hosszú és 24 centiméter széles. Az összeállított legó kívül és belül is részletgazdagon lett megtervezve. A lépegető oldala levehető, hogy hozzá lehessen férni az utasterében lévő birodalmi rohamosztagosokhoz, illetve a pilótákhoz. A készlethez kilenc darab minifigura is jár, hogy még autentikusabb legyen az élmény

A legó Star Wars Millennium Falcon a lista második helyére fért fel, de azt is el lehet fogadni, ha valaki ezt tartja a legértékesebb legószettnek. Az Ezeréves Sólyom 7541 darabból áll össze és nyolc minifigura is jár hozzá, amelyek között a sorozat főszereplői is ott vannak. A legó Sólyom 84 centiméter hosszú és 56 centiméter széles. Kívül és belül is részletgazdag, a fedőlapok levételével pedig az űrhajó különböző helyiségeihez is hozzá lehet férni.

A legó Star Warson túl

A harmadik legdrágább legókészlet nem egy médiafranchise terméke, hanem egy munkagép élethű mása, a legó Technic Liabherr lánctalpas daru. A gép ugyan csak 2883 darabból áll össze, viszont különlegessége, hogy a mozgása tökéletesen mintázza az igazi munkagépét. Ezenfelül egy mobilos applikáción keresztül még távirányítással is mozgatható az összeállított daru.

A Liabherr lánctalpas daru ráadásul a legó legmagasabb modellje, hiszen összeszerelve a teljes magassága eléri az egy métert.

Ezért a különlegességért 278 ezer forintot kell leszámolni a kasszánál.

A listán továbbhaladva egy újabb járműhöz érünk el, és ezúttal vízre szállunk. A legó Icons sorozatának legdrágább darabja a Titanic pontos mása. Ez a monstrum 9090 darabból áll, teljes hosszúsága eléri a 135 centimétert. Az összeszerelt modellt három részre lehet szétbontani, így a belsejét is meg lehet csodálni. A kazánház, a lakosztályok és a nagy lépcsőház mása is megtekinthető így.

Egy ilyen hatalmas szettnek meg is kérik az árát: a legó Icons Titanicért 275 ezer forintot kell a pénztárnál hagyni.

Lego dévoile une réplique du célèbre navire Titanic composé de 9090 pièces
Legó Icons Titanic. Fotó: Northfoto

 

Visszatérés a messzi-messzi galaxisba

A legdrágább legókészletek többsége a Star Wars univerzumából került ki, így a listát is egy ilyen modell zárja. A klónháborúk ikonikus űrhajóját, a legó Star Wars Venator-osztályú köztársasági csatahajóját 264 ezer forintért lehet hazavinni.

Szinte már említeni sem kell, hogy a csatahajó rendkívül részletesre lett megtervezve, kívül belül tökéletes másolata a George Lucas által megálmodott űrhajónak. Teljes pompájában egy 109 centiméter hosszú, 54 centiméter széles és 32 centiméter magas modellről van szó. A Venatort 5374 darabból kell összerakni, de bőven megéri a fáradozást.

Legdrágább legószettek

  • Legó Star Wars AT-AT
  • Legó Star Wars Millennium Falcon
  • Legó Technic Liebherr LR 13000 lánctaplas daru
  • Legó Icons Titanic
  • Legó Star Wars Venator-osztályú köztársasági csatahajó

befektetés a legó?

A különböző gyűjthető tárgyak bármikor válhatnak kiváló befektetésekké, de egyelőre ez még nem mondható el a legóról. A listán is felsorolt készletek még kereskedelmi forgalomban kaphatók, és bár így is borsos az áruk, egyelőre tartják az értéküket.

Megtalálták a Magic: The Gathering 700 millió forint értékű különleges kártyáját

A világ legnépszerűbb gyűjtögetős kártyajátékához, a Magic: The Gatheringhez egy új, A Gyűrűk Ura-tematikájú sorozatot dobott piacra a Hasbro. A széria különlegessége, hogy J. R. R. Tolkien legendás fantasyregényében szereplő Egy Gyűrű csupán egyetlen lapon szerepel. A gyűjtők versengenek az exkluzív kártyáért, a jelenlegi legmagasabb ajánlat érte kétmillió euró.

Azonban kiindulhatunk az olyan ereklyékből, mint például a gyűjthető kártyák, amelyeknek az értéke hatalmasra nőtt. A világ legértékesebb gyűjthető kártyája az 1952-ben kiadott Mickey Mantle baseballkártya. Egy hibátlan állapotú lap 2022. augusztus 28-án 12,6 millió dollárért kelt el egy aukción. 

 

 

Titanic star wars lego játék
Kapcsolódó cikkek