BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Diamond jewelry in Antwerp
PRODUCTION - 10 November 2022, Belgium, Antwerpen: Fine pieces of jewelry lie in the window of a store in the diamond district in Antwerp. (to dpa: "Conflict diamonds: The business with Russian diamonds") Photo: Luise Evers/dpa (Photo by Luise Evers/picture alliance via Getty Images)

Új divat terjed: lánykéréskor meggyűrűzik a férfiakat is

Az ékszeripar korifeusai szerint a bevett szokásokon is érdemes változtatni, nem járja ugyanis, hogy csak a menyasszony viselhesse az eljegyzési gyűrűt, a vőlegénynek is dukál egy hasonló ékszer, ha már párban mérik a boldogságot.

Új szokás terjed a világ nyugati felén: már nemcsak a nők ujjára húznak eljegyzési gyűrűt, hanem a párjukéra is. Chilében, Svédországban és Brazíliában már eddig is az volt a hagyomány, hogy az eljegyzéskor oda-vissza meggyűrűzi egymást a szerelmespár, s az egyenjogúság jegyében mindketten viselik a gyűrűt, amely egyébként jegygyűrűként is szolgál, azaz házasságkötéshez sem kell újakat venni. 

Lab-created,Diamond,On,Lab,Diamond,Report,Background.,Ethical,Diamond,Photograph.
Laboratóriumban növesztett gyémánttal kövezett eljegyzési gyűrű – női változatban.
Fotó: Mark S. Johnson

Ez a megoldás kétségtelenül olcsóbb, mivel nem három gyűrűt kell venni, csak kettőt, és nem borulnak fel az arányok se. Egy ide, egy oda. Az ékszerészek kapva-kapnak az új módin, s külön kollekciókat terveznek a férfiak számára eljegyzésigyűrű-funkcióval. 

Eddig ez nem volt divatban, s ha mégis beesett egy férfi ügyfél, az legfeljebb karikagyűrűt tudott vásárolni. De ez már a múlt

mondta a BBC-nek Yagmur Telaferli, a New York-i Eternate ékszer-kereskedelmi cég márkakommunikációs vezetője. Cége januárban indította el saját ilyen termékcsaládját.   

A Tiffany már lépett   

Velük párhuzamosan számos nagy, a globális piacot kiszolgáló márka – mint az LVMH luxusipari csoporthoz tartozó amerikai Tiffany & Co. és az etikus, ellenőrzött alapanyagokból dolgozó Brilliant Earth – a férfiakra összpontosító dizájnokat dolgozott ki, gyakran szélesebb mérettel és diszkrétebben elhelyezett gyémántokkal. 

Persze az árban dívik az egyenlősdi: ezek a gyűrűk is ezer dollárnál kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. A 2021-ben a férfikollekciójával piacra lépő Tiffanynál biztosan, hiszen náluk a hat számjegy az alap, és dollárban számolnak. 

A bizonytalan férfiak részéről azonban megfontolandó a pokoli drága eljegyzési gyűrű megvásárlása, mert számos bírósági ítélet is azt igazolja, hogy 

a gyűrű ajándéknak tekinthető, nem jár vissza, hogyha a fuccsba megy a parti. 

Tobias Kormind, a 77 Diamonds londoni székhelyű online gyémántkereskedő vállalat ügyvezető igazgatója szerint a férfi eljegyzési gyűrűk iránti kereslet hét évvel ezelőtt még a nullához közelített. 

Young,Happy,Gay,Couple,In,Love,Just,Got,Married,So
Először a meleg párok vásároltak párban eljegyzési gyűrűt, később divattá vált a duplázás a celebek körében is. 
Fotó: Shutterstock  

Ma viszont már minden harmincadik egyedi megrendelésük olyan férfiaktól érkezik, akik gyémántokkal vagy drágakövekkel kirakott gyűrűket keresnek – párban.

Erre még nem lehet üzletet alapozni, de a trend határozottan emelkedő, s ki tudja, milyen gyorsan fut fel

– teszi fel a költői kérdést Tobias Kormind.      

Ékszerkereskedők szerint első ügyfeleik jellemzően meleg férfiak voltak, akik eljegyzési gyűrűket kerestek párjuknak. Ezt erősíti meg Joshua Sherman, a Grown Brilliance marketingigazgatója is, akinek a cége laboratóriumban növesztett gyémántokkal kirakott eljegyzési gyűrűket is a kínálatában tart. 

A meleg párok körében az összetartozás és annak jelképe különösen fontos. Ahogy az egybekelésük minden pillanatát gondosan meg szokták tervezni, így erre is különös hangsúlyt fektetnek

– húzza alá. A tendencia azonban továbbgyűrűzött, s ennek, ahogy szokott, a celebritások, influencerek ágyaztak meg.  

Hírességek is beálltak a sorba

Olyan ismert férfiak villogtak a párjuktól kapott eljegyzési gyűrűvel, mint Ed Sheeran, Ryan Reynolds, Brooklyn Beckham vagy Michael Bublé. Sokan karikagyűrűt is viselnek mellette, miután hivatalosan is egybekeltek szívük választottjával. A férfiak körében egyébként ettől függetlenül is trendivé vált az ékszerviselés. 

British singer-songwriter Ed  Sheeran performs on stage during the inaugural Earthshot Prize awards ceremony at Alexandra Palace in London on October 17, 2021. The Earthshot Prize honours five inaugural winners with an award of  Ł1 million ($1.4 million, 1.2 million euros) each to pursue solutions to the world's greatest environmental problems at a glitering gala ceremony. Prince William, Duke of Cambridge, launched the prestigious Earthshot Prize in October 2020 and hopes that the event will help propel the fight against climate change leading up to the COP26 summit in Scotland, calling those on the shortlist "innovators, leaders and visionaries". (Photo by Yui Mok / POOL / AFP)
Ed Sheeran popsztár a bal kezén viseli a párjától kapott gyűrűt.
Fotó: AFP

Az Eternate-nél 2021-ben a férfiékszerek az összes eladás 7,2 százalékát tették ki, arányuk mára a 15 százalékot közelíti, a Grown Brilliance-nál pedig a férfiékszer-vásárlások növekedési dinamikája a duplája, mint a nőké. Ezt a megállapítást az ékszer leendő viselője alapján tették, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a számlát végül ki állta.       

Sok ékszerész úgy véli, hogy az eljegyzési gyűrű „párosodásának” gyakorlata bekerül a köztudatba, és hagyománnyá válik, ennek lökést adhatnak és a fősodorba emelhetik a hírességek – igaz, nekik egy-két gyűrűvásárlás többnyire nem jelent komolyabb anyagi megterhelést. Az ékszeripar mindenesetre teljes mellszélességgel támogatja a férfiak meggyűrűzését.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.